Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Децата и храненето

Как детето да приготвя балансирана храна

Понякога е трудно да обясним на малките си наследници, че броколите са много полезни и затова е добре да ги хапваме редовно. Ако и твоят малчуган е влюбен в недотам полезните храни - имаме една идея за теб. Защо не опиташ да му покажеш чудния свят на готвенето и да го накараш да се почувства като един малък шеф готвач в кухнята.

Според детските психолози, когато детето участва в приготвянето на храната, то много по-лесно възприема идеята, че трябва да хапва повече зеленчуци, защото са полезни. Затова - не се плаши от броколите или карфиола. Просто превърни готвенето в забавно занимание и твоят мачуган ще очаква с нетърпение да приготви сам своята здравословна и балансирана храна.

Да започнем от там, че детето се нуждае от източник на въглехидрати при всяко хранене. Имай предвид, че, след като навършат годинка, в менюто на малчуганите могат да бъдат включени овесени ядки и мюсли, като в началото е добре да са накиснати в прясно, кисело мляко или плодов сок. Ядките и семената са източник на въглехидрати и фибри, но трябва да се избягват, докато детето не навърши 4 години, тъй като някои от тях са силни алергени, с които детският организъм не може да се справи. Преди това можеш да му ги набавиш от пълнозърнести хлебчета, макаронени изделия или солети. Обърни внимание и на млечните храни. Те сигуряват на детето лесно усвоим калций, както и витамини А и В12, протеини и други витамини и минерали. Разбира се, не бива да пропускаме кошницата с плодове и зеленчуци! Хлапетата е добре да ги консумират по 2-3 пъти дневно. За да не звучи всичко това, като суха статистика, е необходимо да научиш твоя малчуган как да се храни балансирано.

Сега ще ги подскажем най-изпитания трик. Превърни детето в участник в готвенето. Така малчуганът ще възприеме порцията задушени зеленчуци като шедьовър, в чиято направа е участвало самото то. По този начин хлапетата ще имат желание да опитват иначе нелюбими храни с истинско желание. Това споделиха пред деца и учители няколко топ готвача, които се включиха в инициативата „Нестле за по-здрави деца“ по случай Международния ден на готвача.

Над 60 деца от цяла България и техните учители станаха герои в кухнята на МЕТРО Академия и приготвиха ястия, вдъхновени от здравословното и балнсирано хранене. С усмивки малчуганите влязоха в професионална кухня, като имаха възможността да приготвят ястия под вещия поглед на петима MasterChef готвачи. Пременени в бели престилки и шапки хлапетата се заеха със задачата да готвят, като преди това бяха информирани от шеф Виктор Ангелов, шеф Андре Токев, шеф Жоро Иванов, шеф Цветомир Николов и шеф Юри Велев, какво всъщност е балансирано и разнообразно хранене. Финалът на кулинарното събитие бе поставен с раздаване на автографи върху престилките на малките готвачи от техните „учители“ по кулинария в лицето на топ специалистите.

Подобни статии