Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Децата и храненето

Какво могат да научат в кухнята малките деца?

Да печете и готвите заедно е голямо приключение. Децата много ценят да им имат доверие и да могат да помагат. Включвай и тях винаги, когато е възможно.

Малките ученици са най-добрите тенджери под налягане
Децата в ранна училищна възраст обикновено се радват да помагат, ако участват в някоя дейност за възрастни. Ако готвиш нещо, което те обичат, е още по-лесно да ги включиш. В тази възраст и момичетата, и момчетата помагат с удоволствие.
Ударението в този случай пада върху това защо и как. Какво и защо пазарувате, как можете да го приготвите и защо е добре точно това да консумирате. Децата в ранна ученическа възраст вече умело боравят с бъркалките, с точилката, с формичките за погачки и могат да изпробват повечето уреди. Наточените и остри ножове, шишовете за месо, миксерите и различните роботи все още не са подходящи за тях.
Готвенето с деца е понякога и проучване на околната среда, често самите те разказват интересни неща за суровините, с които готвите. С децата в ранна училищна възраст вече може да се говори и за сериозни неща като здравословното хранене и опазването на природата.
Ще направиш процеса още по-забавен и интересен за децата, ако по време на готвенето им разказваш семейни истории или интересни случки, свързани с работата в кухнята. Междувременно е важно те самостоятелно да изпълнят задачите, които си им възложил/а, а ти да ги похвалиш!

Лесни упражнения за ученици:
Може да включиш и малко упражнения по математика – учениците в начален курс могат да преброят колко яйца, брашно или парчета месо са необходими и с голяма радост ще използват теглилката или мерителната чаша!
Задавай въпроси. Попитай ги какво знаят и какво мислят за съставките (откъде идват, как се обработват), за какво се сещат покрай някоя рецепта, дали са яли по-рано нещо подобно, например в училище!

Най-важното е да включвате децата в дейностите в кухнята и да се забавлявате заедно!

Подобни статии