Пълноценното хранене е от изключителна важност за подрастващия организъм. Често в забързаното ежедневие пренебрегваме значението на храната и пропускаме някои от ценните съставки, които трябва да присъстват в дневното меню.
Храната, която приготвяме за децата си за училище, трябва да обезпечава техните енергийни нужди и да осигурява хранителни вещества за растеж и развитие на младия организъм.
Как да направим менюто на детето балансирано, пълноценно и апетитно за него , ще научите в следващите редове.
Често, когато чуем думата „ въглехидрати“ правим асоциация с нездравословно хранене. Въглехидратите са източник на енергия за основните жизнени процеси и мускулната дейност, като в детска възраст те трябва да доставят 45-60% от общата енергия.
Добри източници на сложни въглехидрати са пълнозърнестият хляб и тестени изделия, картофите, варивата, кафявият ориз, плодовете и някои зеленчуци. Зърнени култури са отличен източник на витамин В12, както и сложни въглехидрати, които помагат за добрата концентрация.
Може да изберете бисквитки с пълнозърнести култури с подходящ състав за закуска, съчетани с йогурт и пресен плод.
Насърчете детето си да консумира пресни плодове, вместо плодови сокове. Плодовете са източник на множество витамини, минерали и фибри. Според проучвания, ябълките съдържат 16 различни полифеноли, които са антиоксиданти със полезни свойства. Неслучайно една известна поговорка гласи: „Една ябълка на ден, държи доктора далеч от теб“.
Лесна и бърза рецепта за закуска за училище с мъфини с овесени ядки, ябълки и моркови:
Необходими са ви:
Смелете овесените ядки в кухненски робот. Към тях добавете брашното, бакпулвера, солта, канелата и джинджифила.
В отделна купа разбийте яйцата, след което добавете захарта и кокосовото масло. Смесете със сухите съставки и разбъркайте. Прибавете настъганите моркови и ябълката.
Разпределете сместа във форми за мъфини и печете на предварително загрята фурна 170◦C с долен нагревател около 20-25 минути.
Пресните зеленуци също са незаменим източник на микронутриенти за детския организъм. Те са ниско калорични и спомагат за борбата със затлъстяването. През 2016 г. над 2 милиарда души в цял свят (44 на сто), са с наднормено тегло. При деца с наднормено тегло, се повишава риска от диабет тип 2, висок холестерол, хипертония, респираторни проблеми и депресия. Все пак за зеленуците има цяла песничка „ Зеленчуци, който не яде “.
Изберете качествен източник на протеин. Меса с доказан произход, яйца, бобови култури, млечни продукти. Протеините са основен градивен материал на всеки организъм. Приемът на достатъчно протеини с храната в детска възраст спомага за нормалния растеж и развитие на детето, както и силна имунна система. От друга страна млякото и млeчните продукти са сред най-добрите източници на калций. Проучване, включващо 1000 възрастни, показва, че хората, които редовно консумират прясно и кисело мляко, както и сирене, имат по-добри резултати на тестове за проверка на умствените способности, отколкото хората, които никога или рядко консумират млечни продукти.
Мазнините също са изключително важни. 60% от мозъка е съставен от мазнини. Освен, че подобряват настроението и паметта, спомагат в превенцията на редица метаболитни заболявания. Източници на омега-3 мастни киселини са рибата, ядките и авокадото.
Нека не забравяме, че 70 % от човешкия организъм е съставен от вода. Научете децата си да пият достатъчно количество вода и да я предпочитат пред подсладени сокове и напитки.
Пълнозърнест сандвич с крема сирене, резен домат, крехко пилешко и маслини, 1 ябълка и бутилка минерална вода.
Д-р Виолета Снегарова е специализант по Гастроентерология и докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна и автор на здравен блог www.medilatte.com.
Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката. Има над 30 доклада, изнесени на международни конференции. Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.