Причината е, че овесът е богат на хранителни вещества, необходими за доброто функциониране на организма. Овесът е източник на бавен въглехидрат, който е отличен източник на енергия, за да имаш силата да се справиш със задачите през деня. Овесените ядки са богати и на протеин, фибри, витамини, минерал и антиоксиданти.
А ето и няколко рецепти, които да ви помогнат да включите овесените ядки в закуската си:
Плодови овесени кексчета
Необходими продукти: 200 грама овесени ядки 100 милилитра нискомаслено прясно мляко 200 грама пълнозърнесто брашно 1 доза ванилов или шоколадов протеин на прах 2 кафени лъжици бакпулвер ½ кафена лъжица сода бикарбонат 2 кафени лъжици канела 14 фурми, нарязани на парчета 1 яйце, предварително разбито 4 супени лъжици олио от гроздови семки ½ кафена чаша пюре от сини сливи
Начин на приготвяне: Смеси овесените ядки и млякото, след което ги остави да се накиснат за час и половина - два. В отделна купа разбъркай брашното, протеина, содата и бакпулвера. Към сместа добави фурмите и канелата. В друга купа смеси яйцето, олиото и пюрето от сливи. Добави ги към накиснатите овесени ядки, а след това към цялата смес добави микса от брашно. След това разпредели сместа във форми за мъфини и печи за около 20 минути във фурна, предварително загрята до 200-210 градуса.
Овесени ядки с горски плодове
Необходими продукти: 2/3 ч.ч. овесени ядки 2/3 ч.ч. мляко 1 с. л. сладко от горски плодове, пресни или замразени горски плодове на вкус кокосова захар на вкус шоколад на вкус
Начин на приготвяне: Смесете всички съставки в буркана, затворете го, раздрусайте го добре и го оставете в хладилника за през нощта, за да се накиснат добре овесените ядки и да са годни за консумация.
Веган кекс с банани и овесени ядки
Необходими съставки: Сухи продукти: ½ ч.ч. фини овесени ядки ½ ч.л. сода 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
"Мокри" продукти: 1 с.л. смляно ленено семе (+ 3 с.л вода) 5 средни, добре узрели банана 2 с.л. разстопено кокосово масло 2 с.л. агаве или мед 1/3 ч.ч. кокосова захар 1 ванилова есенция 1 с.л. ябълков оцет ½ ч.л. хималайска сол ½ ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне: Загрейте предварително фурната на 180 С. В малка купа смеси смляното ленено семе с водата и ги остави да стегнат. Това е важно, защото получената ленена смес ще играе ролята на яйцето в рецептата. В по-голяма купа намачкай бананите с вилица. Добави агавето, кокосовото масло, захарта, ваниловата есенция, оцета, канелата, морската сол и бакпулвера. Разбъркай с едно-две движения ленената смес. Към нея добави „мокрите“ продукти. Разбий ги внимателно, най-добре с миксер, докато не се смесят хубаво. След като получиш хомогенна смес добави овесените ядки. Разбъркай и добави брашното и содата. Отново е необходимо разбъркване, за да се смесят напълно всички съставки. След като сместа е гладка и хомогенна, я изсипете в тава за печене. Пече се около 35-40 минути. За да разбереш дали кексът е готов, използвай дървена клечка за зъби. Забоди я в центъра на кекса и ако излезе суха и чиста, значи десертът е готов и може да го извадиш от фурната.
Шоколадови овесени ядки
Необходими продукти: 4 супени лъжици овесени ядки 1 банан, нарязан 8 лешника, нарязани на парчета 1 чаена лъжица мед кокосово мляко 1/2 чаена лъжица сурово какао какаови зърна за украса
Начин на приготвяне: Накисни овесените ядки във вода от вечерта или сутринта ги свари за 2-3 минути във вряла вода, за да може да усвоиш по-добре продукта и той да не създаде стомашен дискомфорт. След като хубаво изцедиш ядките, ги смеси с останалите продукти и се наслади на невероятния сладък вкус.
Овесени ядки с тиква
Необходими продукти: 40 грама овесени ядки 2/3 ч.ч. мляко 1 ч.ч. тиква, намачкана сушена райска ябълка на вкус 2 с. л. мед индийско орехче на вкус джинджифил на вкус
Начин на приготвяне: Смеси ядките и млякото и ги остави да престоят така за през нощта, за да може да станат годни за консумация. На сутринта добави останалите продукти и се наслади на есенния вкус на овесени ядки с тиква.