Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Идеи и предложения за храненето

Растителният бургер – Главен герой в новия хранителен тренд

Да бъдем отговорни към заобикалящата среда и следващите поколения вече е повече от избор. Това е съзнателно отношение към света, в който живеем. Днес все по-често търсим алтернативи за намаляване на вредни емисии, опазване на популацията на изчезващи видове и разбира се, оптимизиране на най-големия и едновременно критичен сектор – храната. Казват, че това, което консумираме сега, е взето назаем от бъдещето. Затова днес ще разгледаме една тенденция в храненето, която придобива все по-голяма популярност в световен план. Продуктите, базирани на растителна основа или т.нар. plant based food предлагат нова алтернатива на месото, което има запазено място в дневното меню. Защо си заслужава да преразгледаме ролята на месните продукти? Какво би била промяната в перспектива? Нека заедно да разберем!

Милениалите – поколението, което променя отношението към храната

Новото време изисква нов подход. Интересен факт е, че именно децата на 90-те и милениалите правят първи стъпки към голямата промяна. Според изследванията около 40% от тях търсят заместители на месото в дневното меню, придържайки се към флекситарианската  /намаляване на месо, мляко и белтъчини без да бъдат изключени от режима/. Сред причините, които ги мотивират в избора, са отражението върху околната среда, балансиран живот и етично отношение към животните. В търсене на екологичен подход хиляди хора избират да включат богати на протеини растително продукти, които зареждат деня с необходимата енергия и придават чудесен вкус на ястието.

Бъдещето в цифри

До 2050г. населението на Земята ще нарасне с 20%. Вероятно храната като един от най-съществените ресурси ще трябва да бъде преразгледана. Дали използваме пълноценно растителните продукти на планетата? Как бихме могли да удовлетворим потребностите на човека? На първо място като дадем възможност на нови алтернативи. Последните десетилетия внасят смело нови вкусове в живота. Според проучванията към днешна дата 44% от американците, 65% от европейците и 42% от китайците активно избират да консумират по-малко месо в своето дневно меню. Статистиката ни казва също така, че след три десетилетия ще нуждата от храна спрямо населението ще се увеличи със 70%. Няма как да бъдем сигурни коя ще бъде тенденцията, която ще промени света, но храната, базирана на растителни продукти е още една стъпка в търсенето на баланс с природата. Ако Вашата чиния беше пъзел, кои парченца ще присъстват в нея?

Растителен бургер?

Можете ли да си представите бургер без месо, който има истински вкус на говеждо? Е, това вече е факт! Растителният бургер вече е световен тренд, а през октомври Нестле ще представи своето предложение за всеки, който е готов да сравни добре познатия класически вариант с една рецепта от бъдещето. Все повече консуматори търсят нови заместители на месото, а пазарът от своя страна предлага различни продукти, които да отговорят на потребностите. Новата рецепта на Нестле, кооято излиза само няколко месеца след първото представяне на бургера, се отличава с най-мекия вкус на растителна основа досега, произтичащ от новоразработените техники за работа с растителни протеини.Бургерът ще започне да се появява в цяла Европа от октомври, като Германия, Швейцария, Австрия, Белгия и Испания са сред първите страни. В много държави той ще бъде достъпен в супермаркетите и за клиентите на ресторанти и хранителни услуги.

Протеинът – горивото, от което се нуждаем

Независимо дали си набавяме протеин от месото или от растителните култури, той е неизменна част от нашето меню, осигурявайки нужните енргия, тонус и т.нар. „храна“ за мускулните групи. Всички имаме опредлени предпочитания в избора на месо, но дали сме наясно как да го набавим, включвайки и продукти на растителна основа? Сред растенията и зеленчуци, които се нареждат в челни позиции в класацията са киноа и соя /съдържат пълната група на 9-те аминокиселини, нужни на организма/. Един от често използваните продукти на соева основа е тофу, което би могло да замества или разнообразява консумацията на млечното сирене. Тук допълваме и фъстъците, които съдържат полезни мазнини и няма как да не се спрем на едно изкушение – фъстъченото масло! Лъжица на ден ще Ви зареди с повече енергия отколкото можете да предположите! Спираме се и на една от суперхраните, която е богата на протеини - спирулината съдържа основно проетини, както и множество витамини /А, В1, В2, В3, В6, В9, С и витамин Е/, което я превръща в ценна съставка в нашия ден.

Най-важното е да търсим балансирано меню, което отговаря на нашия организъм и разбиране за света. Храната е още един начин да изразим себе си и по-важното - да покажем отношение към своето тяло и начин на живот.

Автор: Радослава Миленова

Подобни статии