Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Интересно и полезно за храненето

3 съвета за съхраняване на билки и подправки у дома

Дъхава мента, стрит на ситно джоджен, щипка чубрица или шепа мащерка за чай... билките и подправките носят аромат на детство, бабини гозби и домашен уют. Как обаче да ги съхраняваме правилно, какви са триковете, които ще ни помогнат да запазим свежият им аромат и защо е важно да ги държим далече от пряка слънчева светлина? Това са част от въпросите, на които ще се опитаме да отговорим в този материал.

На първо място, е важно да помниш, че сега е времето да набереш и да изсушиш билките. Лятото е сезонът на мащерката, ментата и куп други ароматни растения, които са идеално допълнение към ястия, а освен това са и незаменими за здравето ни билки, от които става страхотен чай.

Как да запазим етеричните масла и аромата?

Ако разлистиш старите готварски книги, ще забележиш, че независимо какво е ястието, най-ароматните подправки обикновено се слагат накрая. Причината за това е в ценните етерични масла. Ако искаш да ги запазиш в ястието, а не да ги оставиш да се изпарят докато готвиш, добави подправките съвсем в края на готвенето.

Ако много държиш храната да поеме вкуса на подправките още докато се готви, можеш да разделиш количеството, например чубрица, на две. Едната част сложи по време на приготвянето на яденето, а втората - малко преди да свалиш храната от огъня. Така хем съставките ще са перфектно овкусени, хем няма да загубиш аромата на подправката.

Далече от слънчева светлина

Прозрачните стъклени буркани са идеални за съхранение на билки и подправки. Има обаче едно голямо "Но"! Правилото е те да са далеч от пряка слънчева светлина. Ако смяташ да подредиш по лавиците вкъщи красиви бурканчета с подправки, а те стоят на светло, трябва да знаеш, че така доста бързо ще унищожиш качествата на черния пипер, джоджена или мащерката.

Ако държиш стъклените контейнери в тъмен шкаф, ще имаш поне една година ароматни подправки с отлични качества. И все пак, трябва да знаеш, че за да запазиш максимално силата и полезните им свойства е важно средата, в която ги съхраняваш, да е суха и в никакъв случай топла. Ако държиш мащерката, например, на влажно и горещо място, тя много бързо ще изгуби етеричните си масла.

Смелостта се отплаща - подправките са още един начин да опиташ от вкусовете на света

Подправките и билките са един страхотен и напълно натурален начин да придадеш по-екзотичен вкус на живота си. Индийско орехче, чаx от канела, щипка кориандър или къри често могат да предизвикат истинска експлозия от вкусове и усещания за небцето. Казват, че различната храна носи различни удоволствия. Затова не се лишавай от тях - експериментирай и опитвай нови и нестандартни билки и подправки, не се плаши, че са прекалено екзотични. Те ще направят ежедневието ти по-цветно, вкусно и ароматно.

Важно е да знаеш, че някои растения имат прекалено силно въздействие върху организма и е редно да се консултираш с лекар, преди употребата им като подправка в ястията или под формата на отвара. Това важи особено за бременните жени или за хронично болните хора.

Автор:
Цвета Герчева

Подобни статии