Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Интересно и полезно за храненето

5 лесни начина детето да обикне плодовете

Възпитаването в любов и апетит към плодовете е може би една от най-сложните задачи, пред които е изправен всеки родител. Щом четеш тези редове, вероятно и пред теб стои подобен проблем – приготвяш вкусотии, купуваш плодове и зеленчуци за малчугана и се стараеш да му ги предлагаш всеки ден, но той просто не желае да ги погледне. Вместо това изпитва глад за неподходящи храни, които водят до затлъстяване и други неприятни проблеми. Но ние сме тук, за да ти помогнем и да ти подскажем 5 лесни начина да накараш любимото си същество да хапва повече плодове и чрез тях да получава витамини, които са изключителни важни за растежа му.

1. Подредбарисунки от плодове

Човек се храни и с очите си, не го забравяй. Децата определено обръщат внимание на начина, по който изглежда храната им и те съветваме да се възползваш от това. Плодовете са цветни и можеш да правиш различни комбинации. Ако разполагаш с повече време и въображение, би било чудесно да ги нарежеш в определени фигури (сърце, кубчета, роза или лодка). Защо не и да направиш цяла картина с помощта на цветни плодчета? По този начин ще провокираш интереса на детето и то няма да хапва плодовете единствено по задължение.

2. Игра

Играта е прекрасен способ за възпитание и създаване на полезни навици. Кой малчуган не обича да се забавлява? Ако му представиш полезната храна под формата на игра, със сигурност ще има напредък. Предлагаме ти две идеи:

„Отгатни какво хапваш“

дете опитва плод със превръзка на очите

Много лесен начин да заинтригуваш детето и да го накараш само да поиска плодове. Играта е следната: взимаш шал или просто плат, който да използваш като превръзка за очи. Идеята е детето да не вижда какво хапва и щом го вкуси, да отгатне какъв плод е опитало. Забавно, нали?

„В търсене на любимия вкус“

Всички знаем, че вкусовите предпочитания се променят с времето. Ето защо е добре често да „изпробваме“ рецепторите си и да опитваме постоянно нови храни. Направи същото с плодовете. Ако детето е достатъчно голямо, за да вкусва различни плодове, без да има неприятни последствия, организирай игра „В търсене на любимия вкус“. Предлагай му всеки ден няколко различни плода и след това то да ги подрежда в класация и така да откриете заедно кой е фаворитът му.

3. Плодова салата и десерти

Важно е детето да участва в приготвянето на храната, по този начин то се вълнува повече. Защо не измислите заедно някоя вкусна рецепта за десерт или смути? Или просто да приготвите заедно плодова салата, в която да добавите лъжица-две мед за допълнителна сладост.

4.Пазарувайте заедно (или ако има откъде, наберете плодове)Деца берат ябълки

Нека детето само избира плодовете, които ще яде. Дай му право на избор и то ще подходи с много повече желание. Най-лесният начин за това е да отидете заедно до магазина, а още по-добре би било, ако имате вила с двор, където растат различни плодови дръвчета. Няма по-голяма детска радост от брането на череши или ябълки.

5. Плодовете = супергерои

Децата обожават супергероите и дори често се оприличават на тях. Хитър ход би било всеки плод да отговаря на определен персонаж, който малчуганът познава от филмите и книгите и искрено харесва. Не забравяй, че колкото повече се стараеш да погледнеш през очите на детето, толкова по-лесно ще можеш да повлияеш на желанията му не само към храните, но и към всичко останало.

Автор:
Кристина Кирова

Подобни статии