Известно е, че консумацията на мляко и млечни продукти играе определяща роля в живота на човека от хилядолетия насам. Благодарение на своите специални качества, комплексен и балансиран състав, млечните продукти са определяни като ценна и разнообразна храна и като основни хранителни продукти.
Млечната захар (лактоза) е въглехидрат, състоящ се от простите захари глюкоза и галактоза. Смилането на лактозата се осъществява в тънките черва. Там ензимът лактаза я разгражда на прости захари, които след това се абсорбират от организма.
Непоносимостта към лактозата не е чувствителност, а нарушение в храносмилането на млечната захар. Ако тялото ти страда от недостиг на млечен ензим или функцията му е нарушена, то тогава млечната захар отива неразградена в чревния тракт и накрая чревните бактерии, които образуват нормалната чревна флора в дебелото черво, я разграждат в късоверижни мастни киселини и газове.
Симптомите, които подсказват за непоносимост към лактозата, са подуване, болезнени спазми в корема, зловонни газове, диария, кожни проблеми или запек. Но тези симптоми са често срещани и невинаги са сигурен знак, че страдате от непоносимост към лактозата.
Можем да дадем на тялото си достатъчно Калций и с разнообразен хранителен режим, който включва продукти без лактоза. Съществуват и млечни такива с минимално съдържание на лактоза.
В зависимост от степента на непоносимост към млечната захар, можем да консумираме различно количество ферментирали млечни продукти със съдържание на лактоза. Необходимо е да приемате изделия с 20-40% по-малко лактоза, отколкото се съдържа в млякото. Един от тях е изварата.
Продуктовата гама от продукти без лактоза е широка, а разнообразното им консумиране може да ти осигури необходимия дневен прием на Калций.
Може да консумираш също полутвърди и твърди сирена, тъй като съдържанието на лактоза в тях е много по-малко. Всъщност, дългозреещите сирена почти не съдържат лактоза.
В зърнените култури също се съдържа малко количество млечна захар.
Съдържанието на млечна захар (лактоза) в хранителните продукти без лактоза не надвишава стойностите от 0,1 g/100 g, а стойностите в продуктите с намалено съдържание на лактоза са 0,2 g/100g.
Не забравяй за се конкултираш със специалист преди да направиш промени по хранителния си режим.
Прочети Какво трябва да знаем за непоносимостта към лактоза Част 2