Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Интересно и полезно за храненето

Канелата – всичко, от което се нуждаеш през зимата

Канела - коледното ухание, което сгрява душата ти през всички студени дни. Тя, както и джинджифилът и карамфилът, са онези подправки, които придават завършеност на много любими храни и напитки, стоплящи ни през мразовития сезон.

Любопитни факти за канелата

Характерната с аромата си канела е изсушената кора на виреещо в Цейлон и Южна Индия вечнозелено растение и е една от най-старите подправки, познати на човека. В Древен Египет тя била използвана също като лек и тамян. По онова време цената ѝ се равнявала с тази на златото.

Канелата е често срещана и в чайовете срещу проблеми с храносмилането и подуването на корема. Тя подобрява секрецията на стомашния сок и има антиоксидантен ефект.

Днес ароматната подправка се предлага на пазара под формата на пръчици, парченца и смляна. В България обикновено се използва за овкусяването на плодови супи, плодови салати, сладкиши, торти и сладоледи, а може да послужи и за подправянето на рибни, пилешки и ястия с ориз.

Ще ти предложим една интересна рецепта за гарнитура от ориз и стафиди, в която можеш да сложиш канела.

Първо оризът се запържва за 2 минути с парченце канела и няколко стафиди. След това ги изсипваш в гореща посолена вода и сваряваш. Когато оризът е добре сготвен, канелата се изхвърля. В случай, че искаш да подсилиш вкуса, можеш да прибавиш и щипка смляна канела. Тази гарнитура е подходяща за печено пиле, дробчета и дори за печени зеленчуци.

Не забравяй, че е добре да се внимава с количеството канела, което използваш. Особено важно е тя да бъде консумирана умерено от бременни жени и малки деца.

Съветът на Нестле
Ако всичко, от което имаш нужда сега, е специална зимна напитка за сгряване, просто добави щипка канела и сметана към кафето си.

Подобни статии