Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Интересно и полезно за храненето

По пътя на зеленчуците на MAGGI®

В началото на XX век Юлиус Маги става известен в кулинарния свят, след като разработва революционна технология за изсушаване на зеленчуци, която запазва техните хранителни свойства, а когато бъдат залети с гореща вода, те възвръщат своите цвят, вкус и полезни хранителни съставки.

С идеята да направи всяко наше ястие по-вкусно, по-ароматно и по-лесно за приготвяне, MAGGI® създаде голямо разнообразие от продукти - бульони, подправки, рецепти и супи за готвене и нудъли, които ви помагат да създавате с лекота впечатляващи кулинарни произведения, които ще задоволят и най-взискателните вкусове в семейството.

фермерНа първо място подбираме най-надеждните зеленчукопроизводители, за да бъдат селектирани най-качествените продукти още от полето, та чак до вашата трапеза. Когато биват доставени при нас, ние внимателно ги почистваме, измиваме и нарязваме. Благодарение на иновативната технология за дехидратация на зеленчуците чрез горещ въздух, която използваме за продуктите на MAGGI®, зеленчуците запазват своите витамини, протеини, фибри и минерали.

Изсушаването е най-древният начин за съхраняване качествата на храната от праисторически времена, при които някои народи са изсушавали на слънце и вятър различни продукти и семена. Доказателствата за най-ранните практики на този метод  датират от 12 хил.г. пр.Хр на територията на Близкия изток и Азия.  Китайците са сушили яйца, японците – риба, а северноамериканските индианци – месо. При египтяните изсушаването и осоляването е бил основният метод за съхранение на храната – месо, риба, зеленчуци, плодове.

Дехидратацията на продукти с горещ въздух води своето начало от 1795 г. във Франция. По-късно през XX век, по време на Втората световна война този процес е бил особено ценен, тъй като намалява теглото на храната поне 15 пъти и това я превръща в изключително компактни количества, които могат да бъдат транспортирани на големи разстояния при различни експедиции или военни операции. До голяма степен този процес бил усъвършенстван именно в този период.подправки

Дехидратацията чрез горещ въздух позволява извличане на влагата – тя се изпарява, като по този начин се възпрепятства развитието на микроорганизми като бактерии, дрожди, плесени. Това удължава живота на храната, съхранявайки нейните най-ценни качества. По време на този сложен биохимичен  процес се налага да се анализира кинетиката на сушене на всеки един продукт, която зависи от множество фактори –температурата, размера, формата, дебелината на продукта и слоя (предвиден за изсушаване в технологичния процес), както и скоростта на въздуха и  относителната влажност.

Индустриалната дехридратация позволява сушене на по-високи скорост и температура при минимано времетраене, но не е препоръчителна тепемратура по-висока от 80 градуса, тъй като това може да повлияе неблагоприятно върху хранителните качества на продуктите.

Над 120 години ние в MAGGI® се стремим да надграждаме амбицията на Юлиус Маги за приготвянето на вкусна, качествена, балансирана и достъпна храна. Процесът на изсушаване на нашите зеленчуци само чрез горещ въздух е възможно най-добрият метод за съхраняване на техните хранителните свойства, витамини, минерали и фибри. Нашата цел е не само да подобряваме продуктите си, но и да преобърнем както цялостното разбиране за времето, прекарано с любимите ни хора, така и представата за стойността на добрата храна!

Любопитно!

египетКато една от най-старите цивилизации на планетата, египтяните имали своите хитрини да обработват и съхраняват храната по най-добрия начин. Така например, месото било начуквано, за да се оттече съдържащата се в него течност, а след това - нарязвано и оставяно на слънце да се суши. Оттук насетне продължителността се определяла в зависимост от температурата, на която е изложено и дебелината на месото, като средно процесът продължавал от 1 до 3 седмици, а самият продукт бивал запазван за консумация по този начин до 2 години, в зависимост, разбира се, и от условията на съхранение. Като трик за още по-добро консервиране на месо, египтяните са втривали сол в месото след като го начукат. В гробниците са намерени доказателства, че мъртвите били подготвяни за задгробния си живот, освен с любими и ценни предмети, и с храна, която била третирана със смола и бинтована-балсамирана, за да бъде съхранена за вечни времена. В гробницата на Тутанкамон са намерени общо 48 дървени сандъка с храна. Вярва се, че Долината на царете е избрана, защото египтяните са оставили предварително там месо, което да се изсуши, с цел да проверят дали има влага в района, за да построят гробници за най-великите фараони в историята си, запазени и до днес като едни от най-ценните исторически съкровища.

Подобни статии