Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Интересно и полезно за храненето

Затоплящи подправки - Джинджифил

Джинджифилът е подправка за много любими храни и напитки, които могат да ни помогнат да се "стоплим" в по-студените дни.

Джинджифил през зимата!


Джинджифилът вероятно произхожда от Южна Азия. От векове е известен в Китай и Индия. Грудката му е съставка на много лечебни напитки и още повече ястия. Древните гърци са го яли с хляб в края на големите гощавки, за да предотвратят разстройство на стомаха, а по-късно са го замесвали в тестото на хляба и са го консумирали като джинджифилов хляб.

Джинджифилът възбужда апетита, подобрява храносмилането, има успокояващо въздействие върху стомаха и червата, също така има и противовъзпалителен ефект.

При пътуване употребата на малко джинджифил може да свърши добра работа за предотвратяване на неразположението. Приет половин час преди тръгване, помага да се избегне или облекчи гаденето и повръщането при морска или въздушна болест.

Освежаващият, леко лютив корен може да се консумира обелен и нарязан на филийки или настърган. В Европа е познат основно като съставка на сладкиши (напр. плодов хляб, мъфини, меденки), ликьори и други напитки, но в индийската и китайската кухня се използва и към по-тежки ястия, меса и риби.

Опитай чай от джинджифил срещу зимните настинки! Залей една чаена лъжичка настърган джинджифил с чаша вряла вода, запари го няколко минути, след което прибави мед и лимон според твоя вкус.

Това обаче далеч не е единствената подправка, която е вкусна и същевременно с това полезна. Подобни са и карамфилът и канелата.

Подобни статии