Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Съвети за балансирано хранене

5 идеи за закуска с овесени ядки

Причината е, че овесът е богат на хранителни вещества, необходими за доброто функциониране на организма. Овесът е източник на бавен въглехидрат, който е отличен източник на енергия, за да имаш силата да се справиш със задачите през деня. Овесените ядки са богати и на протеин, фибри, витамини, минерал и антиоксиданти.

А ето и няколко рецепти, които да ви помогнат да включите овесените ядки в закуската си:

Плодови овесени кексчета

Необходими продукти:
200 грама овесени ядки
100 милилитра нискомаслено прясно мляко
200 грама пълнозърнесто брашно
1 доза ванилов или шоколадов протеин на прах
2 кафени лъжици бакпулвер
½ кафена лъжица сода бикарбонат
2 кафени лъжици канела
14 фурми, нарязани на парчета
1 яйце, предварително разбито
4 супени лъжици олио от гроздови семки
½ кафена чаша пюре от сини сливи

Начин на приготвяне:
Смеси овесените ядки и млякото, след което ги остави да се накиснат за час и половина - два.
В отделна купа разбъркай брашното, протеина, содата и бакпулвера. Към сместа добави фурмите и канелата. В друга купа смеси яйцето, олиото и пюрето от сливи.
Добави ги към накиснатите овесени ядки, а след това към цялата смес добави микса от брашно. След това разпредели сместа във форми за мъфини и печи за около 20 минути във фурна, предварително загрята до 200-210 градуса.

Овесени ядки с горски плодове

Необходими продукти:
2/3 ч.ч. овесени ядки
2/3 ч.ч. мляко
1 с. л. сладко от горски плодове, пресни или замразени горски плодове на вкус
кокосова захар на вкус
шоколад на вкус

Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в буркана, затворете го, раздрусайте го добре и го оставете в хладилника за през нощта, за да се накиснат добре овесените ядки и да са годни за консумация.

Веган кекс с банани и овесени ядки

Необходими съставки:
Сухи продукти:
½ ч.ч. фини овесени ядки
½ ч.л. сода
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно

"Мокри" продукти:
1 с.л. смляно ленено семе (+ 3 с.л вода)
5 средни, добре узрели банана
2 с.л. разстопено кокосово масло
2 с.л. агаве или мед
1/3 ч.ч. кокосова захар
1 ванилова есенция
1 с.л. ябълков оцет
½ ч.л. хималайска сол
½ ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 180 С.
В малка купа смеси смляното ленено семе с водата и ги остави да стегнат. Това е важно, защото получената ленена смес ще играе ролята на яйцето в рецептата. В по-голяма купа намачкай бананите с вилица. Добави агавето, кокосовото масло, захарта, ваниловата есенция, оцета, канелата, морската сол и бакпулвера. Разбъркай с едно-две движения ленената смес. Към нея добави „мокрите“ продукти. Разбий ги внимателно, най-добре с миксер, докато не се смесят хубаво.
След като получиш хомогенна смес добави овесените ядки. Разбъркай и добави брашното и содата. Отново е необходимо разбъркване, за да се смесят напълно всички съставки. След като сместа е гладка и хомогенна, я изсипете в тава за печене.
Пече се около 35-40 минути. За да разбереш дали кексът е готов, използвай дървена клечка за зъби. Забоди я в центъра на кекса и ако излезе суха и чиста, значи десертът е готов и може да го извадиш от фурната.

Шоколадови овесени ядки

Необходими продукти:
4 супени лъжици овесени ядки
1 банан, нарязан
8 лешника, нарязани на парчета
1 чаена лъжица мед
кокосово мляко
1/2 чаена лъжица сурово какао
какаови зърна за украса

Начин на приготвяне:
Накисни овесените ядки във вода от вечерта или сутринта ги свари за 2-3 минути във вряла вода, за да може да усвоиш по-добре продукта и той да не създаде стомашен дискомфорт.
След като хубаво изцедиш ядките, ги смеси с останалите продукти и се наслади на невероятния сладък вкус.

Овесени ядки с тиква

Необходими продукти:
40 грама овесени ядки
2/3 ч.ч. мляко
1 ч.ч. тиква, намачкана
сушена райска ябълка на вкус
2 с. л. мед
индийско орехче на вкус
джинджифил на вкус

Начин на приготвяне:
Смеси ядките и млякото и ги остави да престоят така за през нощта, за да може да станат годни за консумация. На сутринта добави останалите продукти и се наслади на есенния вкус на овесени ядки с тиква.

Подобни статии