Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Да живеем добре заедно

6 идеи да развием креативността на децата през есента

Септември е... Краят на лятото. И начало на живописните багри и прохладните утрини. На шумолящите листа и падащите кестени, на отлитащите птици и последните топли милувки на слънцето. Септември е сякаш онази очарователна последна искра на нещо, което си отива, за да се завърне отново. Но и на нещо, което идва, водейки след себе си най-прелестните, умиротворяващи и вдъхновяващи цветове през годината. Неслучайно, със своите искрящи и преливащи багри есента е любимият сезон на художниците и на най-милите същества на земята – децата. Това е времето, в което можем да развихрим фантазията им, и със задружни усилия, заедно с находчивите малчугани, да сътворим великолепни сувенири за спомен, същински произведения на изкуството за наслада на окото и душата.

Съкровищата на есента, които предизвикват креативността на децата, са безчет – от листа и борови клонки, до кестени, жълъди, шипки и шишарки. Затова те каним да надникнеш в нашите предложения, да почерпиш идея и есенно вдъхновение.

1. Апликации с есенни листа6
Отиди с детето в парка, където ще намерите най-много листа. Дай възможност на малчугана сам да събере в торбичка каквито му сърце пожелае листа. После можете заедно да ги превърнете в слон, жираф, мечка, зайче и какво ли още не. Осигури хартия, лепило и ножица и остави детето да твори.  Изваяните от собствените му ръчички шедьоври може да разположиш в центъра на голяма маса в трапезарията, да ги наредиш върху шкафче в детската стая, да ги аранжираш красиво пред външната веранда или просто да ги поставиш в рамка за картина.

2. Картина с ухание на есен

5

За целта е достатъчно да си набавите голяма едноцветна рамка и красиво клонче, което да се помести в нея. След това да облепите клончето тук-там с червени и жълти листа и да го залепите на избрано от вас кътче, в антрето, детската стая или хола.

3. Човече от кестени или жълъди

4Кое е любимото занимание на децата през есента, разхождайки се из гората? Да събират кестени. А какво може да направите от тях? Разбира се – човечета или животинки. За целта е нужно да си набавите няколко кестени или жълъди, клечки за зъби (или кибритени клечки). А за да бъдат по-атрактивни, може да използвате флумастери или темперни боички, с които да нарисувате очите и устата.

4. Есенна икебана3
Внеси есенен чар в тихо ъгълче в хола, като сътворите заедно с детето икебана. Това е древно японско изкуство, което възпитава у малкото човече вкус и отношение към живота. При икебана композицията се оформя само с най-необходимото, търси се деликатността, простотата, а растенията се оформят в 3 основни линии - небе, земя и човек. Икебаната учи на търпение, успокоява ума, развива въображението, култивира уважение към природата, отваря очите и сърцето към красивото и непреходното. Клончетата с шипки, обагрени в цвета на есента листа, са чудесен избор за есенната икебана. Можем лесно да си ги набавим и да ги превърнем в изящна украса за дома ни. Достатъчни са няколко вази, за да разпределим клонките, а около тях да разпръснем жълъди, кестени, плодове или зеленчуци, наляти с вкуса и аромата на есента.

25. Вази от тиква
Много подходящи за целта са кухите кратунки – превръщате ги в красиви натурални вази за есенните букети. За целта срежете капаче в горната част на всяка кратунка, налейте в нея вода и натопете букетче градински цвета.

6. Декорации с борови клонки и шишарки1
Да влееш в дома си есенен колорит може да стане и с няколко борови клончета, шишарки или кестени. Достатъчно е в красива купичка да наредите клонките, да ги отрупате с шишарки, а за разкош и наслада за сетивата да ги посипете тук-там със сушени ароматизирани пъстри цветчета.

Автор: Антония Михайлова

Подобни статии