Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Да живеем добре заедно

Есента ни радва с полезните си цветни дарове

Есента носи радост за всички сетива. Цветовете на този сезон са не само наслада за очите, но и галят небцето. Природата е подбрала прекрасни дарове от своята градина във всички цветове, за да ни помогне да се чувстваме здрави, щастливи и тонизирани преди предстоящата зима. И ако все още се радваме на хубавото време, то в студените дни имунната ни система отслабва и ставаме мишена на вирусни инфекции и грипът ни поваля. Цветните плодове и зеленчуци през есента ни подготвят за предстоящата битка с болестите. Ето кои от тях действат безотказно:

Ябълки

„Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен", гласи поговорката. Ябълките са мощен антиоксидант. Те съдържат флавоноиди, които намаляват риска от сърдечни заболявания и инфаркт. Вкусните плодове притежават супер сили: имат противовъзпалителни свойства, които успешно се справят с инфекциите и алергиите. Похапвайки ябълки, ще имаш и перфектна кожа.

ябълки

Круши

Царицата на есента определено е крушата. Сочният плод намалява лошия холестерол. Крушите съдържат повече пектин дори от ябълките, а лекарите често ги препоръчват. Те са хипоалергенен плод с високо съдържание на фибри. Така че не му мислете, а една круша си хапнете.

Тиква

Каква би била есента, ако не сложим на масата оранжева тиква? Тя съвсем спокойно може да се нарече витаминозна бомба. Тиквата съдържа антиоксиданти, бета-каротин, фолиева киселина и витамин С. И ако си любител на семките, тиквените са доста полезни: цинкът и омега-3 мастните киселини в тях подобряват влажността на кожата и я предпазват от инфекции.

тиква

Червени боровинки

Есента ни дарява и с вкусни червени боровинки. Здравословните плодове са нискокалорични и съдържат антиоксиданти – антоцианини, които са като мехлем за сърцето. Ако имаш проблеми с венците, възпаления в устната кухина, инфекции на пикочните пътища, не се колебай да консумираш големи количества от червените боровинки.

Червени чушки

Ароматът на печени червени чушки през есента ще те отведе в детството. Но ако искаш да се възползваш от полезните свойства на чушките, трябва да ги консумираш сурови. Зеленчуците са богати на витамин С, а освен това чушките ще добавят още един нюанс във твоята пъстра есенна трапеза.

Патладжани

Лилавият есенен красавец има забележимо хипогликемично действие. Затова трябва да присъства на трапезата ти. Консумацията на патладжани е много полезна за профилактиката и лечението на атеросклерозата. Наличието на калий в този зеленчук оказва положително влияние върху дейността на сърцето и подпомага извеждането на течностите от организма.

патладжан

Моркови

Морковът е една от най-естествените храни за човешкия организъм. В морковите се съдържат много захари, лесноразтворими белтъци, множество витамини (А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР), органични киселини, етерични масла, както и минерали и микроелементи – желязо, калций, мед, фосфор, йод, кобалт, които са лесноусвоими от организма.

моркови

За да се насладиш истински на тези прекрасни есенни дарове, предлагаме ти една изкушаваща рецепта за десерт с круши.

Печени круши с маскарпоне крем

Време за подготовка: 10 минути

Време за готвене: 1 час

Продукти: 4 круши
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. захар
3 с.л. вода
30 г масло

За маскарпоне крем:
200 г сирене маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
1 шушулка ванилия
80 г захар
30 мл охладено еспресо

За сервиране:
2 с.л. какао на прах
30 г шам фъстък

Начин на приготвяне:

Измитите круши разрежи на две, махни семената и постави в тава за печене с разреза нагоре. Полей с лимоновия сок и поръси равномерно със захарта. Във всяка половинка круша сложи парченце масло, налей водата в тавата и печи 30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна. Обърни крушите и печи още 30 минути, докато омекнат и се карамелизират. Извади от фурната и остави да се охладят до стайна температура. Налей сметаната в купа и добави зрънцата ванилия. Разбъркай, налей кафето и добави сиренето маскарпоне. Разбий добре до получаването на гъст крем и дръж в хладилник до момента на сервиране.

Поднеси крушите върху крема от маскарпоне, поръси с какао и едро нарязан шам фъстък.

Автор: Мариана Иванова

Подобни статии