Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Да живеем добре заедно

Полезни уроци за изграждане на добри навици при детето

Децата са като същинска попивателна – виждат и повтарят моделите на поведение на родителите си. Умението да се усмихват и общуват, да се възхищават на цъфналото цвете или на първите слънчеви лъчи на новия ден, да бъдат мили и приветливи към връстниците и света около тях – всичко това те изграждат в съзнанието и характера си, несъзнателно копирайки поведението на хората, до които израстват и споделят ежедневието си.

Подражанието формира децата като културни, разумни и цивилизовани личности или обратно – като невъзпитани, груби и безотговорни. Дори да се мисли, че те не забелязват всичко, преобладаващите положителни модели в семейството са инвестициите в щастието и здравето на децата.

Следват няколко важни съвета за изграждането на добри навици у малчуганите, които всеки родител трябва да знае:

Научи детето да не е капризно към храната
Поощрявай мъника си към всяка нова храна, която не е опитвал до този момент. Прави го постепенно и хапка по хапка. В никакъв случай наведнъж. Търпението и спокойствието, с които го правиш, ще ти помогнат да формираш у детето си интерес към новото и непознатото. Предлагай му разнообразни, вкусни и богати на хранителни вещества продукти – авокадо, елда, манго, нар, личи и т.н.

храна


Любов към плодовете
На всички ни е ясно, че децата обичат сладките храни. За да ги предпазим от развитието на зависимост към захарта, достатъчно е десертното меню да бъде съставено колкото е възможно по-често от плодове.

Уважение към природата и заобикалящия свят
Главна роля за изграждането на любов към природата има установяването на връзка с нея и заобикалящия свят. Разходките и вниманието към чудесата на природата, събирането на камъчета, морски черупки или растения, разпознаването на птиците – всичко това е храна за душата, не по-малко важна от правилното физическо хранене.

чистота


Усет към чистотата
Детето обича да се включва в домакинските задачи. Докато проявява интерес към прахосмукачката или , защо пък да не го включиш и него в хигиенната инициатива. Помоли го да подреди възглавничките по начин, който то пожелае. Ще бъде забавно, гаранция. Подобни дейности постепенно ще формира у детето усет към чистотата и хармонията, към красотата и домашния уют.

Любов към книгите
Колкото по-отрано посееш зрънцето на любознанието у детето си, толкова по-добре. Прави го чрез личен пример. Детето няма нужда да гледа телевизия всяка вечер. Приучи го да чете книги и го помоли да ти разкаже историята, която е прочело. Четящите деца са по-успешни в училище. Проявявай и самият ти постоянен интерес към това, което детето учи и което го затруднява. Учи го на самостоятелност и отговорност, но когато можеш, помогни търпеливо със своите знания.

книги


Уважение към възрастните хора
Днес все по-често срещаме деца, които проявяват неуважение и дори влизат в конфликт с големи и далеч по-възрастни хора от тях. Не зачитат техните съвети и напътствия, обиждат учителите си и родителите си. В повечето случаи подобно отношение е резултат на поведението и личния пример на родителите. Не забравяй, че родителят е първият и най-близък модел на подражание. Затова когато нещо те е разгневило и си се озовал в капана на моментна емоция, опитай се да запазиш самообладание. Децата чуват, наблюдават и попиват всяка твоя дума, отношение и постъпка.

Страст към спорта и движението
Стимулирай у детето си желание да спортува, да се записва на нови видове спорт. За целта излизайте по-често на разходка, заедно тичайте в парка, карайте колело. Дете, което е заето със спорт, се научава на дисциплина и става по-организирано. Пък и няма нищо по-хубаво и стимулиращо за физическото и психическо развитие на едно дете от това да вижда в очите на родителите си възхита от своите постижения.

Отношение към изкуството
От изключително значение за развитието на детето, разбира се, са условията на средата, в която то израства, общува и живее. Тук е мястото, където можеш да бъдеш по-взискателен, да вложиш вкус не само при обзавеждането на жилището и подбора на картините, но и да обърнеш внимание на културата на поведение, както и на общата атмосфера на общуване. За целта на помощ идва именно изкуството. Доказано е, че от най-ранна възраст музиката, поезията, рисуването будят у детето различни емоции – радостно оживление или спокойно съсредоточаване.

изкуство


Умение да благодари
Изразявай искрена благодарност към детето си и към всичко, което извиква у теб чувство на възторг и радост от живота. Благодарността е "заразителна”. Поощрявай ги да изразяват благодарността си. Говори им колко е хубаво да покажеш на друг човек, че е значим и ценен.

Антония Михайлова

Подобни статии