Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Да живеем добре заедно

Първите 1000 дни

Важността на Първите 1000 дни

Първите хиляда дни се смятат за изключително важен период за бебето в много отношения. Те обхващат етапа от зачеването до втората година на детето. Образно казано, тези Първи хиляда дни предлагат уникална възможност за изграждане на едно по-здраво и перспективно поколение.
Правилното хранене в този период има огромно влияние върху способността на детето да расте, учи и развива потенциала си. Това може да даде отражение върху здравето, стабилността и просперитета на обществото като цяло.
Първата година всъщност е периода на най-бърз растеж в живота на човека. До шестия месец след раждането, бебето приблизително удвоява първоначалното си тегло, а до първия си рожден ден го утроява. Височината на малкия човек пък нараства един път и половина. Освен физически, в организма на детето протичат доста интензивно промените свързани с усъвършенстване и развитие на органи и системи.

Разнообразно и здравословно хранене от самото начало

Кърмата идеално покрива нуждите на бебето през първите шест месеца. Майчиното мляко освен това дава възможност за създаване на здрава емоционална връзка между майката и детето. Около шестия месец започва въвеждането на отбиващите храни. Освен, че тогава детето опознава нови вкусове и различна консистенции, от особено важност е храната, която приема, да е с високо качество и в правилно количество.
Времето за дегустации започва още през бременността. Колкото по-разнообразно се храниш, с толкова повече и разнообразни деликатеси ще запознаеш твоето мъниче. В по-късен етап от живота му, то много по-лесно ще възприема новите вкусове, които му предлагаш.

Важно е, в периода на въвеждане на отбиващи храни, да следваш последователните стъпки и препоръки на твоя лекар и да следиш за симптоми на хранителна алергия!

Дългосрочни ефекти

Примерът на родителите е много важен през Първите 1000 дни. Обърни внимание на хранителните навици на цялото семейство. Редовното и разнообразно хранене и правилният хранителен режим е добра предпоставка за изграждането на най-добрите основи за бъдещото поколение. Именно създаването на правилни хранителни навици днес, може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет и наднормено тегло в по-късен етап от живота.

Консумирай храни, богати на фибри, витамини и минерали. До колкото е възможно, приемай повече хлебни изделия от пълнозърнести култури. Наред с приемането на подходящи храни не пренебрегвай и изграждането на правилния режим – поне 5 пъти на ден. Така ще се насладиш на радостта от споделеното хранене, разговорите и приятните моменти заедно. Давай този хубав пример още от момента, в който поставите твоето малко съкровище в столчето за хранене!

Повече полезни съвети за отглеждането на твоето бебе, може да намериш на nestlebaby.bg

Подобни статии