Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Домашните любимци

Как да се забавляваш с кучето през зимата?

Зимните месеци не са оправдание да бъдеш физически неактивен. Особено ако имаш домашен любимец Може да тичаш и да се движиш и през студените месеци от годината със своето куче, например! Така ще спортуваш, докато се забавляваш.

Каникрос, аджилити, игри с фризби и с топка са добри забавления и за зимата. Но е важно все пак да съобразиш времетраенето на забавленията навън с температурите и климатичните условия. Същото важи и за оборудването и проверката на козината на домашния любимец.

Каникрос е сравнително млад спорт, всъщност е крос с куче. Включва всички предимства на бягането с куче, дори нещо повече.

Голямото предимство на каникроса е, че трябва да бъде упражняван на терени, в гори, по полета. По този начин ти се отваря възможност поне за малко да се измъкнеш от градската среда. При теренното бягане ставите се натоварват по-малко в сравнение с тичането по уличния асфалт. Това важи както за тялото на животното, така и на човека. След дъжд или в сняг обаче има по-голяма опасност от подхлъзване и нараняване. Затова не се стреми да поддържаш лятното темпо.

При аджилити стопаните също взимат активно участие в уроците, така че този кучешки спорт може да се превърне в отлична раздвижваща тренировка и за теб. На аджилити терените и в училищата за кучета занятия се провеждат и през зимата, но при заледено и заснежено оборудване също има голяма опасност от нараняване. Затова винаги се съобразявай със съветите на инструктора!

Хвърлянето на фризби и топка е възможност за забавление с кучето, което не е зависимо от сезоните. През зимата, в снега трябва да се има предвид, че при търсенето на топката и ровенето в снега кучето може по-лесно да се разболее. За да предотвратите това, дори и да му е забавно да пуфти в снега, не му позволявайте да стои на открито толкова дълго, колкото през лятото.

Не забравяйте:
На терен са необходими подходящо топло облекло и непромокаеми обувки. Ако теренът е хлъзгав, трябва да си по-внимателен и за да предотвратиш злополуки, поддържай темпо на движение и игра, съобразени с климатичните условия.
За кучето приготви кърпа и след края на игрите го подсуши, за да не изстине, докато стигнете до дома.
У дома провери козината му, за съжаление кърлежи могат да го нападнат и през зимата.
Носи вода за кучето си и през зимата, след играта със сигурност ще бъде много жадно.
Не оставяй наградите у дома! Сега и допълнителните калории бързо ще бъдат изгорени :)
През зимата се стъмва много по-рано! Внимавай да не останете до късно навън. Лошата видимост е предпоставка за наранявания!

Въпреки че не е типичното спортно занимание, супер дейност на открито е курс, организиран от училище за кучета. Ако ти и домашният ти любимец не можете да посетите курс, гледай нашата видео поредица, която ще ти помогне да се справите и сами. Приятно забавление!

Подобни статии