Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Домашните любимци

Как да спортуваме заедно с домашния любимец

Безспорно, разходките с домашния любимец са полезни и приятни колкото за него, толкова и за стопанина му. Компанията му е добре дошла, дори и когато искаме да го включим като наш партньор по време на тренировки. Съществуват много и различни начини, чрез които можеш да споделяш спортните си занимания заедно с твоя най-добър приятел. Не всички от тях обаче са подходящи за него.

Ето защо, преди да предприемеш интензивна активност, е необходимо първо да се консултираш с ветеринарен лекар и след като се посъветваш с него, да се съобразиш със следните фактори:

- Каква порода е домашният ти любимец;
- На каква възраст е той;
- Какви са неговите физически възможности;
- Какви са твоите физически възможности;
- Какви са метеорологичните условия;
- Кои спортни дейности са най-подходящи за твоя домашен любимец според горните фактори.

Как да открием подходящия спорт за нашия любимец? Например, ако ти и твоето семейство отглеждате куче от порода корги или басет и сте на море или езеро, и искате да плувате с вашия любимец, трябва да сте наясно, че кучетата от тези породи не са най-добрите плувци. По време на водните забавления, за безопасността на вашия любимец, ще се наложи да му поставите спасителна жилетка.

Друг пример: Ако имаш куче от порода като френски или английски булдог (кучета с брахицефална муцуна), трябва да знаеш, че активното спортуване с тях в горещите или студените дни и часове на денонощието не е препоръчително. Причина за това е именно брахицефалната муцуна, заради която имат проблеми с дишането. При активни игри на висока температура те могат много бързо да прегреят, а при ниски температури – да настинат.

Пример за подходящ спорт с куче: Ако имаш много активно куче като джак ръсел териер например – спортни активности като бягане, колоездене, аджилити или фризби са най-подходящи. Добре е обаче отново да се съобразиш с прекомерните горещини и ниските температури. Важно е да знаеш, че различните породи могат да започнат активния си спортен живот по различно време от своето развитие. Например, гигантските породи трябва да избягват прекомерни натоварвания приблизително до 8-10-ия месец след своето раждане. Това е периодът, в който ставите и костите им се развиват най-интензивно, и при прекомерни натоварвания могат да се получат изменения на крайниците. 

Внимавай с температурите навън! Не бива да спортувате в прекалено топло време, тъй като кучетата не могат да се охлаждат ефективно в големите горещини, това е от изключителна опасност за всички тях. Големите студове също крият рискове за здравето им, тъй като при силна активност кучетата се задъхват и поемат големи количества студен въздух. Това от своя страна може да провокира проблеми като кашлица и дори пневмония.

Не пропускай загрявката! Не забравяй, че както ти, така и твоето куче има нужда от загрявка, преди да започне активното си движение. В противен случай може лесно да стигне до контузии. При същинската спортна дейност не забравяй загрявката!

Не на последно място, преди спортуване НЕ ХРАНИ своето куче! Това може да се окаже животозастрашаващо при едри породи кучета, тъй като при активности след хранене съществува голям риск от така нареченото оплитане на червата или превъртане на стомаха, което се получава вследствие на активно движение непосредствено след хранене. Трябва да изчакаш минимум 120 мин., след като кучето се е нахранило.

Внимание! Винаги носи прясна питейна вода, независимо дали спортуваш с твоя домашен любимец или сте просто на разходка. Кучетата нямат потни жлези и затова е важно винаги да носиш със себе си прясна вода, с която четириногите да могат да се освежат.

Важно е да съобразиш физическите възможности на твоето куче с активността, която си избрал: 
- Джогингът е много подходящ за всички кучета, но е важно да го правите в сутрешните или вечерните часове на денонощието, както и да избягвате големите горещини през лятото.
- Аджилити е спорт изключително подходящ за активни хора с активни кучета, каквито са например бордър коли или джак ръсел териер.
- Мъшингът е страхотно занимание за всички любители на северните породи кучета като маламут, сибирско хъски, самоед.
- Излетът в планината е страхотен избор за всички хора, които искат да съчетаят почивните си дни, планината и разходката на кучета. А и дава възможност на всеки домашен любимец най-сетне да потича на воля. Не забравяй, планината е опасно място и винаги трябва да си нащрек и да следиш къде стъпва твоят четириног приятел.

Различни спортни дисциплини с куче
- Аджилити;
- Дог Фризби;
- Скок в басейн;
- Джогинг;
- Флайбол;
- Мъшинг;
- Дърпане на тежести;
- Разходка в планината.

Автор:
Асен Аролски, професионален треньор на кучета.

Асен Аролски

Подобни статии