Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Домашните любимци

Как да създам у кучето си правилни навици?

Кучетата са изключително интелигентни животни, но що се отнася до маниери, те имат нужда от нашите насоки. Това се налага поради различния начин на живот, който води човекът и кучето. Като трябва да се отбележи, че кучето, което е с добри маниери, не се е родило така! С това обучение може да се заеме всеки обикновен стопанин на домашен любимец, както и професионален треньор като Асен Аролски.

Как се обучава едно куче и кои са правилните навици, които да се възпитат у него – това са въпроси, които лично може да зададеш на Асен чрез секцията „Попитай експерта“.

Дърпането по време на разходка е един от най-срещаните проблеми. Kак да го променим?

АА: Трябва да знеш, че за кучето ти си прекалено бавен и муден. Кучетата са доста бързи и подвижни животни, а за да вървят с твоето темпо, трябва да си доста интригуващ за тях. Иначе няма да пожелаят да те следват. Трябва да знаеш, че когато кучето те дърпа, то всъщност иска да стигне до определено място.

Как да се справиш с дърпането по време на разходка?

Изразходвай енергията му още в началото. Много хора го постигат по следния начин – излизат и отиват там, където има други кучета, и пускат тяхното да играе. Супер, но това не ти помага особено, защото кучето ти се нуждае най-вече от твоето внимание. Затова играйте заедно.

А когато изискваш нещо от кучето си и то успее да го направи, го награди – така осмисляш неговия живот! Това е и начин да имаш контрол над кучето си в случаите, в които иска да отиде някъде.

Ето и четири примерни упражнения, чрез които да разбереш как точно да го постигнеш.

Упражнение 1

Когато разхождаш кучето си с дълъг повод и то тръгне на някъде, твоята задача е да тръгнеш наобратно. Като, разбира се, внимаваш за твоята и неговата безопасност.

Не спирай, докато кучето не тръгне след теб. Когато го направи, започни да го викаш по име. Щом те настигне, го поощри щедро. Упражнявайте това често, ще ви помогне в разходките.

Упражнение 2

Тук използвай простата на пръв поглед, но много ефикасна команда Седни. Когато кучето ти бърза, можеш да използваш командата като спирачка, така че то да спре и да те погледне.

Упражнение 3

Когато се разхождате, спри внезапно, докато кучето ти е наоколо. Повикай го и го пооощри, когато дойде. Това също ще ви помогне много да намалите моментите на дърпане. А за да получиш още ценни съвети, свързани с общуването с кучето и обучението му, обърни се към „Попитай Експерта“.

Подобни статии