Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейство

Какво се случва с разделно събраните отпадъци?

Интересно ти е какво се случва с разделно събраните от теб отпадаци? Попитахме ЕКОПАК как процедират те.

ЕКОПАК е изградила системи за разделно събиране на опаковки в 83 общини в цялата страна използваща трицветна контейнерна система: син - за хартиени и картонени опаковки, жълт - за пластмаса и метал и зелен - за стъклени бутилки и буркани. Адресите, на които се поставят тройките контейнери, се определят от всяка от общините. Извозването на отпадъците се извършва по определен седмичен график. С един камион се обслужва само един цвят контейнер, което гарантира, че няма смесване на разделно събраните суровини. Отпадъците от цветните контейнери се транспортират до сортираща инсталация, където се сепарират по видове така, че да могат да се рециклират с един технологичен процес. След това се балират и се подготвят за извозване до Заводите за рециклиране.

Интересни факти и полезни съвети

рециклиране на хартияХартия

Има три стъпки за намаляване на разхода на хартия :

 1. Не разпечатвай напразно
 2. Използвай повторно
 3. Рециклирай

Предлагаме и няколко идеи как да намалиш разхода на хартия:

 • Използвай отпадъчна хартия, за да си направиш тефтер за бележки или скицник.
 • Нарязаната на лентички хартия може да служи за легло на домашния любимец или за опаковане на чупливи неща.
 • Използвай кутиите и кашоните да опаковаш подаръци.
 • Изрязаните под ъгъл кутии от зърнени закуски служат чудесно за съхранение на вестници и списания.
  Пластмаса

На сметището пластмасата се разпада за 400 години. 56% от рециклирания PET (полиетилен терефталат) намира пазар при производителите на килими и дрехи. 29% от рециклираните бутилки от HDPE (полиетилен висока плътност) отиват за направата на нови бутилки. Нужни са 5 PET бутилки за направата на 1 кв.м полиестерен килим, 1 фанелка размер XXL или за пълнежа на 1 ски-яке. Полиестерните влакна от 2 пластмасови бутилки са достатъчни за направата на 1 бейзболна шапка. Спестената енергия от рециклирането на 1 пластмасова бутилка ще захрани 1 компютър за 25 минути.

 

рециклиране на стъклоСтъкло

Как да намалиш разхода на стъкло? Избирай най-подходящия за теб размер на съда. Това ще намали количеството стъклени опаковки, които използваш. Например, в стъклена бутилка с 1 кг доматен сок има по-малко стъкло, отколкото в две бутилки по 500 г доматен сок.

Когато избираш между бутилирана напитка и „наливна”, изберете „наливна” в чаши за многократна употреба. В използваните стъклени опаковки може да съхраняваш: ранителни продукти и напитки или дребни предмети - винтчета, маниста, копчета. Може да направеш украса за дома си – ваза, моливник, свещник или фенер. Стъклото може да се рециклира отново и отново, безкрайно много пъти, без да губи своите качества. 1 тон стъклени трошки спестява 1.1 тона суровини. 1 рециклирана стъклена бутилка спестява електричеството за 1 крушка от 100 вата да свети 4 часа. 1 рециклирана стъклена бутилка спестява електричеството, нужно на телевизора ви да работи 1.5 часа

Как се рециклира стъклото?

Разделно събраните стъклени отпадъци (това са само бутилки и буркани) се сортират по цвят – обикновено само безцветното, кафявото и зеленото стъкло могат да се рециклират, натрошава  се на „трошки”.  Известно количество трошки смесени със суровини (пясък, сода на прах и варовик) се нагряват заедно в пещ, за да се стопят. Стопеното стъкло се отлива в нови бутилки и буркани.

рециклиране на металиМетали

1 Тон рециклирана стомана спестява:

 • 1.5 тона желязна руда
 • 0.5 тона въглища
 • 40% от водата, която е нужна за производството на нова стомана
  Стоманата е най-рециклираният материал в света!
 • Може да се рециклира отново и отново, без да се намали качеството на крайния продукт.  
 • При правенето на нова стомана от рециклирани консервени кутии се използва 75% по-малко енергия, отколкото при производството от суровини.

Стоманените консервени кутии могат да се рециклират в железопътни релси и автомобилни части, както и в нови консервени кутии.

Подобни статии