Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейство

Ползите от кърменето

Кърмата съдържа всички хранителни вещества, от които бебето се нуждае. Освен това, в допълнение към ползите за здравето му, майчиното мляко подпомага и умственото развитие.
Кърмата е с ниско съдържание на Натрий, хипоалергенна е и съдържа витамини, минерали, въглехидрати, ензими и есенциални мастни киселини в подходящо съотношение, като така допринася за балансираното развитие на мозъка и нервната система през първите месеци.

Майчиното мляко също така укрепва все още незрялата имунна система на бебето. То е изключително богато на антитела, олигозахариди и други компоненти, благодарение на които кърмените бебета по-трудно се поддават на бактериални инфекции и други, често срещани заболявания като ушни инфекции, настинки и стомашни неразположения.

Вкусът на майчиното мляко се променя в зависимост от менюто на майката (сладко, пикантно, ароматно и т.н.), така че бебето може да опознае различните вкусове и да развие вкусовите си усещания.

Кърменето подпомага емоционалното развитие
Погледите, докосванията, взаимните усмивки и нежни думички по време на този интимен процес са много ценни моменти за изграждане на привързаността между бебето и майката. Тази физическа интимност, която дава сигурност и спокойствие, се оформя още в майчината утроба. Кърменето не е само хранене, то помага на бебето да се успокои, отпусне или дори да заспи.

Знаете ли че?
Съставът на майчиното мляко се променя по време на самото хранене, съобразно нуждите на бебето. Уникално, нали! В началото кърмата е по-течна, за да утоли жаждата на бебето, след това все по-гъста, за да го засити. Бебетата имат много добре развито усещане за глад и ситост – в момента, в който установят, че са се нахранили, спират да сучат.

Подобни статии