Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Рециклиране

От раждането до забраната: историята на найлоновата торбичка

найлонова торбичкаИновация през 70-те години на миналия век, днес найлоновите торбички представляват глобален продукт, произвеждан в количество един трилион на година. Те достигат най-тъмните дълбини на океаните, върха Еверест, полярните ледници и създават огромни екологични предизвикателства. Как се случи това?

 

1933 г. – Полиетиленът, най-често използваната пластмаса, се създава случайно в химическо предприятие в Northwich, Англия. Докато преди това полиетиленът е бил създаван в малки количества, това е първият синтез на материала, който бил подходящ за индустриална употреба и първоначално е тайно използван от британската армия по време на Втората световна война.

1965 г. – Полиетиленовата торбичка е патентована от шведската компания Celloplast. Проектирана от инженера Sten Gustaf Thulin, тя бързо започва да заменя платнената торбичка в Европа.

1979 г. – Вече контролираща 80% от пазара на чанти в Европа, найлоновите торбички стават широко разпространени и в Съединените щати. Компаниите за пластмаса започват да продават агресивно своя продукт като го представят като превъзхождащ хартията и торбичките за многократна употреба.

1982 г. – Safeway и Kroger, две от най-големите вериги супермаркети в САЩ, преминават към полиетиленови торбички. Повечето магазини следват примера и до края на десетилетието полиетиленовите торбички почти заменят хартията по целия свят.

1997 г. – Морякът и изследовател Чарлз Мур открива „Голямо тихоокеанско сметище“ където са натрупани огромни количества пластмасови отпадъци, заплашващи морския живот. Полиетиленовите торбички са прословути с убиването на морски костенурки, които погрешно мислят, че са медузи и ги изяждат.

2002 г. – Бангладеш е първата страна в света, която въвежда забрана за използване на полиетиленови торбички, след като е установено, че те играят ключова роля в запушването на дренажни системи по време на катастрофални наводнения. Други държави последват примера.

2011 г. – В световен мащаб се използват един милион найлонови торбички всяка минута.

2017 г. – Кения забранява найлоновите торбички, което я прави една от повече от 20 държави, които се стремят да намалят използването на найлонови торбички чрез въвеждане на такси или забрани.

2018 г. – #BeatPlasticPollution е темата на Световния ден на околната среда за 2018, чийто домакин тази година е Индия. Компаниите и държавите по света продължават да работят за справяне с пластмасовите отпадъци.

 

Автор:

ЕКОПАК

Подобни статии