Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Рециклиране

По-малкото е повече! Как да управляваме умно дома?

През последните седмици домът се превърна в наша Вселена. Малък уютен свят, който съдържа всичко нужно - от вкусна храна през импровизиран работен кът до място за почивка и забавления. Успяваме ли обаче да си осигурим всичко това? Ние ли управляваме домакинството или то нас? Превзе ли домът времето и личното ни пространство? Сега имаме възможност да видим отблизо всеки детайл в бита ни, както и да помислим за разумното пазаруване, разумната употреба и... за разумното правене на боклук! Днес говорим за баланса между дома и околната среда, споделяйки няколко идеи за осъзнато отношение и към нашите потребности, и към природата. 

Хранителни отпадъци

Колко хранителните отпадъци произвеждаме и какво правим с тях са едни от най-важните въпроси в глобален план. Постоянно търсим добри алтернативи за остатъците от хранителни продукти у дома. Когато готвим, след нас остава голямо количесто органичен отпадък, каквито например са обелките от плодовете и зеленчуците. Знаете ли, че пънчетата на гъби, крайчетата на моркова и дръжките на магданоза могат да бъдат сварени на бульон, да бъдат замразени или добавени във вкусно смути? Първа стъпка към това да създаваме по-малко битов отпадък, е използването на храната в нейната цялост.

хранителни отпадъци

Стъклени опаковки

Старо колкото света, но и все така ефективно, остава съхранението на продукти в стъклени съдове. В днешно време обществото се връща към тази култура на пазаруване и магазините предлагат щандове с варива, подправки, чай и ядки на грамаж. Съхранението ще избегне безбройните опаковки, а и ще задържи по-дълго вкуса на Вашите продукти. Може би сега е моментът да обзаведете дома с красиви стъклени буркани, да им направите ръчно рисувани или поне надписани етикети и освен да ги напълните с вкусна суха храна, да ги превърнете в симпатичен декоративен елемент.

стъклени опаковки

Намалете използването на пластмаса

Всяка година се произвеждат повече от 300 милиона тона пластмаса, а над 50% от нея е за еднократна употреба. Едва ли бихме могли да забравим завинаги за пластмасовите бутилки минерална вода  или еднократните кутии за храна, но все пак – нека разгледаме няколко алтернативи:

  • Изберете бутилка и кутия за обяд от стъкло или рециклирана пластмаса - приятният дизайн ще ви напомня да ги вземете със себе  преди излизане.  Когато купувате готов обяд, можете да използвате своята придобивка, вместо някоя от стотиците опаковки за еднократна употреба.
  • Ако изборът Ви е вкъщи да пиете минерална, изворна или трапезна вода, помислете за филтрирана... директно от чешмата. Можете да откриете различни кани и бутилки с филтър, които се грижат едновременно за качеството на питейната вода и за Вашия портфейл!
  • И все пак – не забравяйте да рециклирате. Често се нуждаем от глътка вода, докато сме в движение, и сме принудени да направим компромис с пластмасова опаковка. Най-малкото, което може да направим, е да изхвърлим бутилката в обозначените контейнери, така че да не вредим допълнително на околната среда. 
пластмаса

Зелено почистване

Изберете екологични препарати за дезинфекция и почистване на дома по няколко причини: (1) когато всички сме у дома за дълго, ни се налага да отделяме повече време и внимание на реда и чистотата, (2) искаме децата ни да живеят в здравословна среда, без вредни изпарения с токсично съдържание (3) използването на голяма част от предлаганите продукти води до замърсяване на околната среда освен с токсини, и с пластмасови опаковки. В онлайн пространството ще откриете буквално хиляди рецепти с ябълков оцет, лимонена киселина, сол и други натурални съставки. Защо не попитате мама, баба или по-възрастните съседи - точно сега е особено важно те да се чувтстват полезни!

зелено почистване

Дрехите – красотата има цена

Принудителното ни уединение съвпадна с момента на пролетното почистване. След реорганизацията на дрехите обикновето се изправяме пред цяла торба с вещи, които няма да ползваме по една или друга причина. Цената, която природата плаща заради текстилната индустрия е по-висока от тази на артикулите в търговската мрежа! Използвайте своето въображение и придайте нов вид на забравена дреха – нов аксесоар или смела комбинация ще я върнат в играта. Ако притежавате нещо в отлично състояние, отделете го за любим човек, когото ще видите в близко бъдеще. Ако дрехата Ви е дала най-доброто и вече не може да бъде използвана – изхвърлете я в контейнер за рециклиране (разгледайте картата с разположението на контейнери Texcycle в големите градове), за да предотвратите вредното изгаряне на текстил. Бонус: добре запазените дрехи може дори да продадете на магазин за втора употреба! Тази опция предлага Remixshop – онлайн магазинът, който предлага нов прочит на стари дрехи и аксесоари. 

почистване на гардероб

Разделно събиране - време е!

Спираме се на една от свръх-често обсъждана теми, за да повторим мантрата “Аз-изхвърлям-боклука-разделно” Да откриеш контейнери за разделен отпадък понякога изисква време, но каузата си струва. Вероятно това е и първата стъпка към баланс с природата, а сега, разполагайки с малко повече време, може да поработим върху формирането на добри навици. Магазините на хранителните вериги предлагат торбички за разделно събиране у дома – тази малка инвестиция ще ни даде възможност да разделим битовите отпадъци и да сортираме почти всичко излишно.

разделно събиране на боклук

Да поканим природата у дома

Пролетта е вече тук, готова да ни подкрепи във всяко съзидателно начинание! Например това да оживим отново балкона. Отделете малък кът за подправки, които ще носят свеж аромат и вкус на ястията. Най-хубавото е, че така нямате нужда от никакви опаковки – единственото, което трябва да направите, е да ги вземете от импровизираната градина и да ги забъркате в нещо вкусно!

растения

Автор: Радослава Миленова
 

Подобни статии