Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Рециклиране

4 ежедневни действия, чрез които може да помогнеш за намаляване на разхищението на храна

Знаеше ли, че само в Европа се изхвърлят около 88 милиона тона храна годишно? Това означава, че 173 килограма се изхвърлят на човек. Количеството е огромно, нали? Същевременно 36 милиона души по света живеят с риск от недохранване и не успяват да си осигурят дневното количество, нужно за нормалното функциониране на организма.

 

Изхвърлянето на храна не коства само паричен ресурс. Изхвърлената годна за консумация храна започва да гние и да отделя метан в атмосферата. Той е вторият най-често срещан парников газ. Така, изхвърляйки храната си, допринасяш за климатичните промени. Също така, чрез изхвърлянето на храна, хабиш излишна вода. Според Института за световните ресурси 24% от водата, използвана в стопанския сектор, е изгубена чрез изхвърлянето на храна всяка година. Редуцирането на изхвърлената храна е отговорност на всеки един от нас. Затова съм подготвила 4 съвета за това как чрез ежедневни действия можеш да спомогнеш за намаляването на разхищението на храна.

 

1.Пазарувай разумно

Сигурна съм, че си го чувал много пъти, но всъщност вземаш ли някакви мерки? Ако да, чудесно! Но ако все още не е така, нека ти припомня какво можеш да направиш. Основното нещо, което трябва да направиш, е да пазаруваш такова количество продукти, каквото ти е нужно. Снимай хладилника преди да тръгнеш на пазар, за да си сигурен какво има вътре и с какво трябва да го допълниш. Най-ценният съвет, който съм получавала, е да не пазарувам гладна. Това всъщност помага много и успявам да редуцирам покупките си само до нужните ми такива.

Пазарувай разумно

2.Не приготвяй ново ястие преди да си доизял старото

Много често ни се случва да си сготвим нещо, но да не го доизядем и да го приберем в хладилника. В повечето случаи го забравяме и то става негодно за консумация. И е ясно накъде отива цялата работа… в боклука. Затова не приготвяй друго ястие преди да си приключил с предишното.

Не приготвяй ново ястие преди да си доизял старото

 

3.Не съди за книгата по корицата

Колко често отбягваш очуканите плодове и зеленчуци или пък тези, които имат петна, като бананите например? Всички си мислим, че те са развалени или не са толкова вкусни, но не е така. Плодовете и зеленчуците, които не изглеждат толкова добре, са също толкова вкусни като тези, които изглеждат перфектно, дори понякога са по-вкусни. Не знаеш какво изпускаш, докато съдиш книгата по корицата.

Не съди за книгата по корицата

 

4.Използвай фризера не само за лед

Много и различни типове храна могат да бъдат замразени. Така можеш да запазиш храната и тя да не се развали, а да бъде консумирана по-късно.

Разбира се, има и много други действия, които могат да бъдат предприети за намаляването на изхвърлената храна. Важното е да се интересуваш от това, за да откриеш начините. И не забравяй, всички носим отговорност с ежедневните си действия.

Използвай фризера

 

Автор: Габриела Томова, член на Управителен съвет на Национален младежки форум

Подобни статии