Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейни ритуали и празници

24 май – един прекрасен ден, който да споделим със семейството

Пролет е. Сезонът на възраждащата се природа, на съзиданието и цветовете сякаш заедно с нас, приветства с радост и вдъхновение най-светлия празник на славянската писменост и просвета.

На този ден, в който честваме делото на братята Кирил и Методий, светът като че ли става още по-хубав, вдъхновяващ и вълшебен, лъчите на пролетното слънце закачливо ни подсещат, че е време за забавление. Ето няколко идеи, с които да направите празника още по-жизнерадостен, изпълнен с нови познания и незабравими емоции за цялото семейство. И най-важното – да накарате детето да се гордее, че е българче.

Заведете детето на паметника на Кирил и Методий
Може да се възползвате от момента и да обясните на детето си колко е важно да пазим българските букви, защото те са уникални, дават ни национална идентичност и са повод за гордост. Разкажете му за делото на двамата братя. Хубаво е да поощряваме децата си винаги да пишат на кирилица, а не на латиница, каквато е масовата тенденция във виртуалното пространство.

Посетете някой красив манастир
Манастирите у нас са удивително духовно и историческо наследство, както и чудесен избор за една незабравима почивка със семейството. Неповторима радост на духа и сетивата доставят разходките из чудно красивите дворове на Рилския, Бачковския, Троянския, Драгалевския манастир и т.н.

Посетете зоопарка
Запознайте мъника с красивото оперение на пауна, кимнете с глава на слона, махнете с ръце на маймунките. Посещението в зоопарка откъсва, макар и за момент, и нас, големите, от ежедневните грижи, а на децата ни – доставя най-радостни и слънчеви емоции.

Направете си фотосафари
Метнете фотоапарата на рамо и бегом на лов за пролетни фототрофеи. Уловете на лента красивия свят навън. Пролетта е най-подходящото време за това. Научете мъника да снима, да наблюдава света край себе си, да му се възхищава. И всичко, което го е развълнувало и впечатлило, да запечатва върху фотографската лента. Това ще е едно прекрасно приключение за него, което ще го дари с много приятни емоции и познания.

Идете на театър
Няма по-вълнуващо забавление за детето от хубавата театрална постановка. Историята, поднесена емоционално от театралната сцена, е нещо много ценно за детето. Светлините, героите от приказките – това са неща, които се запечатват в спомените на малкия човек. Театърът обогатява и разширява детския кръгозор, обогатява душевния му свят. Учи ни да бъдем по-добри и мъдри.

Посетете град, запазил духа на миналото
Със сигурност списъкът на чудните места, които можем да посетим е огромен. Но има някои с наистина неповторима атмосфера - Велико Търново, Асеновград, Копривщица, Пловдив, Троян, Тетевен, Видин. Райските кътчета у нас са безброй. Посещението им е прекрасна възможност да запознаем децата си отблизо с историята и културата, с духа на предците ни и миналото.

На пикник е най-сладко
Пролетният пир сред природата е чудесен начин да прекараме деня с най-скъпите си хора и да го направим още по-красив и вълнуващ за децата си. Домашните банички, бабините сладки и зелената салата пък се услаждат още повече и придобиват неописуемо вълшебен вкус под клоните на цъфналите пролетни дървета.

Автор:
Антония Михайлова

Подобни статии