Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейни ритуали и празници

Да направим Коледа вълшебна за нашите деца

Едни от най-радостните и дългоочаквани събития за всички малчугани по света са коледните празници. Особено любима за тях е нощта срещу Рождество, когато настъпва чудният и мечтан от всички малки човечета миг – отварянето на коледните подаръци. На онези загадъчни пакетчета, торбички и чувалчета, поставени около окиченото коледно дръвче, украсени с едноцветни и разноцветни канапи, с накъдрени и лъскави лентички. Това обаче не е всичко! За да влееш повече жизнерадост и празнично настроение в сърцата на мъниците, има още няколко чудни нещица, които ще ти помогнат да превърнеш коледните празници за тях в едно наистина незабравимо и вълшебно преживяване

1. Включи децата в украсата на дома и коледното дръвче
Ако още не си украсил/а дома си и коледната елха, не го прави без помощта на най-милите си и скъпи същества – децата. Това е един от най-прекрасните празнични мигове, които завинаги ще останат скъп спомен в съзнанието на малчуганите. Нареди заедно с детето лъскавите гирлянди, окичи клонките с ангели и камбанки. За безопасността на детето е добре преди това да си избрал/а нечупливи играчки. Голямата златна звезда остави за финала. Нека детето ти да я постави. За страж пред елхата покани самия Дядо Коледа. Е, нищо, че не е истински, но пък е очарователен с гъстата си бяла брада и високата си островърха шапка. Позволи на мъника да му избере почетното място. След като домът грейне под сиянието на коледната декорация, сам/а ще се увериш, че най-важното нещо, което влива в дома и сърцето ти топлота и празнична атмосфера, са децата, ненамерили си място от щастие, че край тях грее такава пъстра "вълшебница" - елхата.
2. Да направим коледни картички
Очарованието и емоцията на хартиената коледната картичка не може да се сравни с нито една друга, изпратена по фейсбук, мейл или телефон. Със сигурност помниш миговете, когато с нетърпение отваряше пощенската си кутия, за да разгърнеш с трепетно любопитство току-що озовалата се в ръцете ти красива коледна картичка. След което с усмивка на лице прочиташе посланието в нея и с благодарност я прибираше в кутията с колекция от любими коледни картички. Каква по-хубава причина да възобновиш тази прелестна традиция от това да почувстваш отново възторга и копнежа по очакването, с които коледната картичка ти дарява. Покажи на детето си как се прави коледна картичка. Какво по-хубаво от това да изпратиш и да зарадваш скъп човек с картичка, специално сътворена лично от теб, с картичка – единствена и неповторима, родена от собствените ръце на мъничето - такава, в която детето е вложило цялата си енергия, чувства, фантазия и любов. Дали ще бъде под формата на религиозна картинка, на която е изобразен Исус, спящ в ръцете на Богородица, или на усмихнато румено момченце, играещо край коледно дръвче насред снега, дали ще е текст със скромно кратко пожелание за щастие и късмет, е въпрос на личен избор и усещане.
3. Включи малкото човече в приготвянето на коледните курабийки
Коледните и новогодишните празници са свързани с една много приятна семейна традиция – приготвянето на курабийки. Изпълни с този нежен и вълшебен аромат дома си. Покажи на малкия готвач как се месят. Същото важи и за коледната питка. Позволи на мъника да се включи в това вкусно свещенодействие и да помеси заедно с теб. Доказано е, че посвещаването на децата в майсторството на кулинарното изкуство помага за развитието на умения и познания в различни сфери – такива са математиката, физиката, литературата и т.н. Вкусните уроци биха могли да се превърнат и в помощ на децата, които се учат да четат. Също така развиването на кулинарни умения способства за изграждането на полезни хранителни навици у малчуганите, за чувството на отговорност и дисциплина.
4. Направете заедно карамелизирани ябълки на клечка
Карамелизираните ябълки са вкусен и атрактивен десерт. Децата ги обожават, а майките им често ги свързват с мили моменти от своето детство. Сътворяването им не е никак сложна задача и не отнема много време. Захарните ябълки правят децата щастливи и с доволно омазани със захар физиономии.
5. Заведи го на коледен базар
По традиция по Коледа на много места се издигат сцени, от които струят музика и светлина. Дървени къщички изкушават с аромат на печени сладки, топли напитки и шоколад. Работилнички за деца дебнат от почти всеки коледен базар. Като малки джудженца те майсторят сладки, играчки и какви ли още не интересни коледни джунджурийки. Не лишавай мъника си от това невероятно коледно забавление!
6. Коледни изненади
За да поддържаш празничната магия в дните между Коледа и Нова година, можеш да си поиграеш на „Изненади”. Окачи заедно с мъника на връвчици няколко чорапчета (количеството да е равно на оставащите до Нова година дни) и сложи вътре малки подаръчета, бонбони или каквито лакомства се сетиш. Всеки ден детето може да отваря само по едно чорапче и да взима изненадата, скрита вътре. Това приключение от една страна ще му бъде интересно, а от дуга - ще тренира волята и психическата му издръжливост.
7. Заведи детето на празнично коледно представление
Театрите и концертните зали предлагат чудесна и богата програма за празничните дни. Заведи детето на някое хубаво коледно представление или на концерт. У дома подбери няколко коледни семейни филмчета и ги гледайте с цялото семейство.
8. Запознай го с историята за малкия Исус и с легендата за Дядо Коледа
Детето е любознателно и ако има момент, в който трябва да го запознаеш с историята за малкия Исус и неговото раждане, то това е празникът на Рождество Христово. Подари му книжка с красиви и големи илюстрации, които ще отворят очите и сърцето на малкия любопитко към произхода и смисъла на коледните празници. Разкажи му и за легендата за Дядо Коледа. Най-много от всичко децата обичат вълшебствата. Вярата в Дядо Коледа оказва благотворно влияние и върху психичното здраве на малчуганите. Има изследвания, които показват, че вярата в такива измислици не само че не е вредна, но е и полезна за децата, като се започне от упражняването на алтернативното мислене, което е толкова важно за иновативността, и се стигне до развитие на емоционалната интелигентност. И не забравяй! Темата за вярата в чудесата неслучайно е заложена в сърцевината на всички детски приказки от цял свят. Защото именно тя - вярата, облагородява, повишава интелекта, разширява мирогледа и развива фантазията на детето.

Автор
Антония Михайлова

Подобни статии