Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейни ритуали и празници

Да направим Великден незабравим за децата

За мен и моя син празникът е преди всичко веселие и изненади. През годината има само един рожден, един имен ден, една Коледа... ще добавиш и един Великден. Истината обаче е, че всеки ден е Великден, щом можеш да го споделиш с най-милото на сърцето ти – твоята рожба.

Тъй като наближава Великден и емоциите, които този светъл празник носи на теб и твоето мъничко чудо до теб, ще ти споделим няколко очарователни идеи, с които да превърнеш първия съзнателен за малчугана Великден в едно незабравимо и вълнуващо преживяване.

Усещаш ли как във въздуха витае нещо вълшебно, необяснимо красиво и могъщо като онази птица - феникс, вечно възраждаща се от пепелта? Този празник и всичко около него е обляно в ореол от цветове, светлини и жизнерадост. И както всяка година най-голямата радост за децата е чупенето на великденските яйца!

Боядисването на яйцата

Стига детето да е навършило 2-3 годинки, спокойно можеш да го включиш в това пъстро свещенодействие – боядисването на яйцата. А ако се чудиш как да ограничиш щетите до минимум, един пластмасов контейнер или подходяща кутия ще ти свърши чудесна работа. Ще са ти нужни още: течни боички за яйца и хартия за печенем както и малки детски ръчички, желаещи да участват.

Сложи лист от хартията в контейнера и изстискай малко от боичките. Предложи на детето да си избере цветове, така или иначе това са неговите яйчица. А ако сред обикновените, поставиш и пъдпъдъчи яйца, възхитата в очите на мъничето ще бъде още по-голяма! Сложете яйцето вътре и остави детето да си "поиграе", размърдвайки контейнера. Така ще се получат интересни шарки и сравнително чиста къща.

Вероятността някое и друго яйце да бъде счупено, не е малка. Затова ти препоръчваме да му подготвиш и изкуствени – в най-добрия случай – дървени. Развихрете въображението си и се забавлявайте заедно!

Кастинг на бияча

За да направите чупенето на яйцата още по-забавно и да избегнете онези неприятни моменти на разочарование, които извикват сълзички в детските очи след всяко счупено яйце, сътворете си игра. Време е за кастинг и избор на бияч. Необходимо е всяко едно от яйцата да мине през ръцете на детето. За целта отделяте заедно с малчугана 10 яйца за тази цел, запретвате ръкави и... започвате! Забавлението е гарантирано! 

Заведете детето на църква

Децата попиват всичко, което виждат очите им и чуват ушите им. Колкото по-малки са, толкова по-пълноценно усвояват уроците и насоките на своите родители. Затова обогатявай знанията им за света, като им разказваш описателно и интригуващо историите, втъкани в традициите и семейните празници. Разкажи им какво празнуваме на Великден и защо трябва да почитаме този вълшебен празник. Въведи децата в храма в деня на Възкресението и им покажи библейските сцени, изобразени по стените наоколо. Възпитавай у любопитния мъник уважение към семейните традиции, създавай около тях празнично настроение и усещането, че чудесата са навсякъде около нас. 

Месене на козунак 

Да приготвиш великденския козунак си е голямо предизвикателство, истинско свещенодействие. Не е редно да не включиш децата. Още повече, всички знаем, че те обожават да се месят в кухненските работи на родителите си и най-вече палаво да мушкат ръчички в мекото като пластилин тесто. Какво по-забавно занимание в кухнята от това! Пък и да бъдем честни – малчуганите обичат да изпълняват задачи, като да отмерят количеството от нещо, да нареждат и смесват продукти. Пухкавите великденски курабийки също са добра идея. Включете малките помощници в тяхното приготвяне. Бъди сигурен/а, че готвенето им предоставя възможност да се гордеят с постигнатото и да споделят с радост резултатите си с другите. Затова не ги лишавай от този миг на щастие, а запретнете ръкави и им дай възможност да се представят в най-добрата си кулинарна светлина! Великден е!

Автор
Антония Михайлова

Подобни статии