Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейни ритуали и празници

Да се докоснеш до „Сурва“

След дългата и уморителна работна седмица идва момент, в който всички членове на семейство най-после се събираме на едно място, за да се насладим заедно на така дългоочакваните почивни дни – най-удобното време, в което ние, родителите, имаме възможност да компенсираме пропуснатите мигове с любимите хора и да се посветим, макар и за кратко, на децата си.

И като една находчива майка планът за този уикенд вече е готов! След семейния съвет решението е единодушно – отиваме на Фестивала в Перник! Едно магическо и необикновено място, обещаващо полезно и забавно оползотворяване на свободното време с малчуганите.

Децата обожават чудноватите, врели-некипели и малко шантави историйки, които техните баби са им разказвали за времената от тяхната младост. Причудливи разкази за илачи и баячки, за магии и поверия, за чародейства и заклинания. Истории за реалност и фантазия, втъкани в мощна сплав, споила християнски традиции и езически ритуали в едно. Такъв е и обликът на този колоритен и пъстър празник – втъкал в едно поредица от обреди и церемонии, оцелели през столетия на страдания и трудни времена. Традиции, разкриващи колоритния фолклор и богатата душевност на един древен и изстрадал народ. Народ, запазил най-изконното, най-безценното в себе си – своя дух и идентичност.

Какво е „Сурва“ и защо искам да се докосна отблизо до този изключително интригуващ за мен и семейството ми културен феномен?

„Сурва“ е Международен фестивал – най-мащабният в България и на Балканите празник на маските, една от най-забележителните изяви на традиционни народни игри и карнавални шествия в Европа и света.

С конкурсния си характер фестивалът „Сурва“ е среща на култури и традиции от страната и света; грандиозно състезание на емоции, дух и идентичност, съревнование на звуци и палитри, на костюми и маски от целия свят. Тук гости от страната и чужбина идват, за да се докоснат до живата магия на древната игра, да видят, да пипнат маските, да изгонят злото от себе си, да се почувстват пречистени и обновени, да си пожелаят здраве, късмет и благоденствие.

Организира се всяка година от Община Перник. Началото му е поставено през далечната 1966 г., а от 1985 г. има статут на международен. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор, Черна гора.

От 2008 г. фестивалът се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. А най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от България и чужбина.

Участие в шеметната надпревара ежегодно вземат около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Тази година обаче обещава рекордния брой от 7 500 посетители от 9 държави. Всички те ще се събират именно в Перник, за да станат свидетели и участници в един удивително красив, фееричен и неподправен израз на човешкия копнеж за хармония, здраве и щастие.

Ще се запознаят с българския фолклор – такъв, какъвто е, подгрят с традиционни гозби и изкусителни напитки.

Ще усетят вълнуващото творческо присъствие на млади и стари интерпретатори на традицията. Ще се насладят на мистерията на бляскавия спектакъл от огньове и илюминации.

Ще се потопят в колорита на традиционните песни, танци и игри, на неповторимите маски и костюми.

Обичаят „Сурва“ спада към Зимните ергенски маскарадни игри и се свързва със смяната на старата и новата година, с наближаващото пробуждане на природата. Той носи пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни.

Изпълнява се не само в града, но и в региона около Перник. Сурвакарски групи има почти във всяко село в региона. В някои села участниците наброяват повече от 50 души.

С обредното шествие мъжете, скрити и защитени от своите страшни маски, прогонват „злите сили“, идващи от света на мъртвите, за да навредят на човека. Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основното обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка.

Какво представляват маските

Маските са оформени като глави на причудливи и свирепи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове или като сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет. Пернишките занаятчии изработват маските от кожи на овце и кози, криле и пера от домашни птици, рога, царевична шума, коноп.

Основните моменти в празника са два

Празникът се състои от две части - обхождане на селището (посещението на всяка къща поотделно) и колективна игра на селския площад. При обиколката първи по къщите влизат т.нар. сватбари. След като домакините ги посрещнат, те разиграват ритуална венчавка под формата на пародиен обреден ритуал по бракосъчетание – попът венчае младоженците, мечката играе и гази младоженеца, а отвън групата със озъбените и космати лица дрънка със звънците, за да прогони злите духове от къщата.

След всичко гореказано, няма как да не се изкушиш и ти и да не пожелаеш да се докоснеш отблизо до цялата тази експлозия от багри, звуци и кукерски маски на карнавала в Перник. Аз и семейството ми ще бъдем там – в дните от 25 до 27 януари 2019 г. Ела и ти – за да почувстваш и ти непреходната магия на един вековен обичай – там, където традицията е жива, а доброто триумфира.

 

Автор: Антония Михайлова

 

Подобни статии