Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейни ритуали и празници

Домашни чудеса

Великден е на хоризонта! Празникът, за който се подготвяме като почистим и украсим дома си, хората обличат най-новите си дрехи като символ на пролетта и възкресението и отрупват трапезата вкъщи с вкусна, домашно приготвена храна. Как да го посрещнем, дори и в извънредни времена? Спокойствие и само спокойствие. Плюс няколко идеи, които ще свършат истински чудеса преди празника.

Пролетна чистка

чистене

Преди големия празник е идеален момент да направиш пълно пролетно почистване. Домът е огледало на домакините си. Погрижи се за него, така както се грижиш за себе си. Ако случайно се окажеш без препарати, няма страшно – има как да се справиш и с подръчни средства. Потърси в кухненския шкаф сода, да, сода за хляб. Разтвори я във вода и така можеш да блеснеш цялата баня, дори и най-затънтените и мрачни фуги, само не и върху паркет. За дървени повърхности – полирай с чай, като внимателно попиеш с мека кърпа след това. За дезинфекция на помощ идва и оцетът, който разтворен във вода може да се използва и върху текстилни повърхности. За аромат и свежест са подходящи лавандулата и лимонът. Не забравяй и често да проветряваш!

Скъсай със зимата

зимен гардероб

Сортирай зимните вещи – тежките палта, дебелите пуловери, ски екипировката, ботушите, шапките и шаловете. Огледай ги добре и прибери само тези, без които наистина не можеш. Не се привързвай излишно към някакви си плетива, не изпитвай излишни сантименти и пусни ненужното на свобода. Извади пролетните дрехи и за празника избери най-цветните от тях! Нашето насторение е като слънчоглед – ако има ярки цветове около нас, неусетно и ние ставаме по-весели.

Сам вкъщи

домашна тренировка

За да седнеш на празничната трапеза без угризения, преди това не си намирай извинения да мързелуваш. Дори и да ти липсват уредите от фитнеса, и в домашни условия има с какво да ги заместиш. Вместо гирички използвай книги или пълни бутилки с вода, например. Направи си програма от повече упражнения на земя, за които нямаш нужда от допълнителни тежести. След домашната тренировка, не забравяй и да се хидратираш добре.

Домашна украса

великденска украса

На този Великден избери да направиш дома уютен и сплотен, като всички заедно вкъщи сътворите цветна и празнична декорация. Нужни са само въображение и желание! Раздай по един бял лист на всеки, заредете се с моливи, флумастри или боички и рисувайте на тема Великден! Дали ще са шарени яйца, пролетни цветя, зайци или модернистични семейни портрети, на които и Пикасо би завидял – празничната изложба ще радва дълго всички.

Бой с яйца

великденски яйца

По време на Великден, както и при много други поводи през годината, храната играе голяма роля в отбелязването на празника. Неделният ден слага край и на постите, периодът, в който по традиция се спазва диета. Но нищо не казва Великден, така както кошницата с боядисани яйца. Яйцето е символ на прераждането, плодовитостта и новия живот, а популярният бой с яйца е познат още от Средновековието. Тази година избери да оцветиш яйцата за трапезата вкъщи с натурални багрила – обелки от лук, цвекло, куркума, а защо не и да ги изрисувате собственоръчно? Така всички в смейството ще са победители, а не само този с  най-здравото яйце!

 

Автор: Радослава Миленова

Подобни статии