Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейни ритуали и празници

Малкото дете, баба и дядо: една специална връзка

Динамични, спортни, пътуващи или все още работещи ... бабите и дядовци днес знаят как да се възползват максимално от живота. Те обичат да се грижат за вас, децата им и биха могли много да ви помогнат, при условие, че не им отнемате свободата! Аспирациите, компромисите, споделянето на отговорностите, както и наистина щастливите мигове са нещата, които правят тази връзка изключително специална.

Разделяне на ролите

Бабите и дядовците играят съществена роля в живота на детето. Психолозите ги смятат за "второстепенни социализационни фигури". Подобно на родителите, те предават ценности си на своите внуци и им показват една различна гледна точка за света.

Те са връзката между миналото и настоящето, и представляват историята на семейството. Те показват на внуците си стари снимки и говорят за младостта на техните майки или бащи. Те осигуряват важен пример и основа, които дават възможност на децата да израстнат. Глезени, но и защитени от баба и дядо, децата могат да гледат напред към бъдещето с увереност.

Бабите и дядовците правят всичко с внуците си, за което родителите не винаги имат време: игри, разходки в гората или посещение на музей!

Много по-забавно е с баба и дядо!

Освен образователната им роля, баба и дядо също създават незаменима емоционална връзка с внуците си. Достатъчно е само да видите как ги посрещат... бабите и дядовци често са в ролята на "положителния герой" с внуците си, без отговорността да ги обучават. Те са винаги на разположение, имат време за разговори и обикновено са много по-спокойни.

За децата, бабите и дядовците са преди всичко приятели и те знаят как да се възползват максимално от това! Внуците бързо разбират, че могат да правят неща с баба и дядо, които обикновено не им позволяват да правят у дома! Когато са палави баба и дядо се радват и ги насърчават, докато майка и татко биха ги дисциплинирали. Така че, когато се върнат у дома, е трудно да ги накарат да слушат отново!

Едно нещо е сигурно, само вие като родители имате последната дума, когато става дума за възпитанието на децата ви. За да им дадете възможност постепенно да разберат, бъдете ясни от самото начало, като например изложете списък с правила за у дома, които трябва да важат и за баба и дядо. Лягане в 20 часа, приказка за „Лека нощ“, измиване на ръцете преди хранене, поставянето им в ъгъла, ако са палави и т.н. Може също така да посочите на кои области искате да се наблегне, като обучение за ползване на гърне или забрана за консумация на шоколад до втората година на детето. Всичко зависи от вас и е въпрос на дискусия, а баба и дядо винаги ще заемат едно специално място в сърцето на вашето дете.

Подобни статии