Празникът е в чест на Свети Георги Победоносец - ревностен защитник на християнската вяра, измъчван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Със своята мъченическа смърт той се превръща в символ на идеалния воин. Според народните поверия и легенди Свети Георги е славен и непобедим змееборец, който спасява девойка от ламя, обитаваща долната земя. Именно това е и образът, застъпен в иконографията. На иконите светецът е изобразяван винаги на бял кон с копие в ръка, пронизващо символа на злото - ламята.
Гергьовден е и прекрасен повод да се събереш със семейството около трапезата. Мисълта да готвиш за любимите си хора и най-вече за професионалисти в кухнята като своята мама и баба може да е притеснителна, но знай, че когато човек върши една дейност с желание и любов, няма как финалният резултат да не е блестящ.
Традиционното за Гергьовден агнешко с дроб сърма е много подходящо за повода, но истината е, че ястието, с което можеш да впечатлиш гостите и благодарение на което да превърнеш празника в запомнящо се и вкусно изживяване, е домашно приготвен какаов сладкиш.
Ето и рецептата за приготвянето на Какаов сладкиш с бадемово брашно и портокалов мармалад: Време за подготовка: 20 минути Време за готвене: 40 минути Порции: 8Продукти: 150 г портокалов мармалад 3 яйца 150 г кафява пудра захар 150 г бадемово брашно 50 г какао на прах 1/2 ч.л. бакпулвер щипка сол 1 с.л. какао за поръсване
Начин на приготвяне: Отдели жълтъците от белтъците на яйцата. Сложи жълтъците в голяма купа и ги разбий до получаването на светложълта пухкава смес заедно със захарта. Сложи портокаловия мармалад и разбий отново. Добави бадемовото брашно, какаото, бакпулвера и солта. Разбъркай с шпатула, докато продуктите се смесят добре. Разбий белтъците на сняг, до получаването на меки върхове и ги добави на части към сместа за сладкиша. Намасли 20 см тава за печене с падащо дъно и покрийте дъното с хартия. Изсипи тестото и загладете. Печи сладкиша 40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извади от фурната и охладете за 15 минути, преди да извадиш от формата. Прехвърли върху решетка и охлади напълно.
Преди сервиране поръси с какао.
Автор: Росица Кацарова