Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Време с децата

Първите 1000 дни

Важността на Първите 1000 дни

Първите хиляда дни се смятат за изключително важен период за бебето в много отношения. Те обхващат етапа от зачеването до втората година на детето. Образно казано, тези Първи хиляда дни предлагат уникална възможност за изграждане на едно по-здраво и перспективно поколение.
Правилното хранене в този период има огромно влияние върху способността на детето да расте, учи и развива потенциала си. Това може да даде отражение върху здравето, стабилността и просперитета на обществото като цяло.
Първата година всъщност е периода на най-бърз растеж в живота на човека. До шестия месец след раждането, бебето приблизително удвоява първоначалното си тегло, а до първия си рожден ден го утроява. Височината на малкия човек пък нараства един път и половина. Освен физически, в организма на детето протичат доста интензивно промените свързани с усъвършенстване и развитие на органи и системи.

Разнообразно и здравословно хранене от самото начало

Кърмата идеално покрива нуждите на бебето през първите шест месеца. Майчиното мляко освен това дава възможност за създаване на здрава емоционална връзка между майката и детето. Около шестия месец започва въвеждането на отбиващите храни. Освен, че тогава детето опознава нови вкусове и различна консистенции, от особено важност е храната, която приема, да е с високо качество и в правилно количество.
Времето за дегустации започва още през бременността. Колкото по-разнообразно се храниш, с толкова повече и разнообразни деликатеси ще запознаеш твоето мъниче. В по-късен етап от живота му, то много по-лесно ще възприема новите вкусове, които му предлагаш.

Важно е, в периода на въвеждане на отбиващи храни, да следваш последователните стъпки и препоръки на твоя лекар и да следиш за симптоми на хранителна алергия!

Дългосрочни ефекти

Примерът на родителите е много важен през Първите 1000 дни. Обърни внимание на хранителните навици на цялото семейство. Редовното и разнообразно хранене и правилният хранителен режим е добра предпоставка за изграждането на най-добрите основи за бъдещото поколение. Именно създаването на правилни хранителни навици днес, може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет и наднормено тегло в по-късен етап от живота.

Консумирай храни, богати на фибри, витамини и минерали. До колкото е възможно, приемай повече хлебни изделия от пълнозърнести култури. Наред с приемането на подходящи храни не пренебрегвай и изграждането на правилния режим – поне 5 пъти на ден. Така ще се насладиш на радостта от споделеното хранене, разговорите и приятните моменти заедно. Давай този хубав пример още от момента, в който поставите твоето малко съкровище в столчето за хранене!

Повече полезни съвети за отглеждането на твоето бебе, може да намериш на nestlebaby.bg

Подобни статии