Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Време с децата

Трикчета за стимулиране паметта на детето

Един от хилядите въпроси, които вълнуват младите родители, е как да стимулират у детето си развитието на конкретни качества и способности, заложени в неговата психомоторика – като се започне от ума и паметта и се стигне до двигателните и социалните умения.

Разговорите с малкото човече, игрите, времето и вниманието, което отделяш на най-прекрасното създание в живота ти – ето това е разковничето към успеха.

Но за постигането му е нужно да се запознаеш и да приложиш в действие най-важните трикчета в тази насока още от най-ранна детска възраст.

Днес ще обърнем внимание на тези, свързани с развитието на паметта на детето.

Знаеш ли, че мъниците помнят от 6-месечна възраст? Именно с навършването на този сюблимен за бебето период, педиатрите подсещат, че е време да започнеш упражнения за развитието на неговата памет.

Ето няколко упражнения, поднесени под формата на занимателни игри, които ще бъдат особено полезни за начинаещите мами, които искат да помогнат за развитието на ума и паметта на своите мъничета.

  • И така, ако сладурът ви вече е наближил половината на първата си годинка по време на разходка, му посочвай различни предмети – дърво, пейка, кола, слънцето, топка, цвете, разказвай за тях с прости изречения и повтаряй по няколко пъти названията им. На шест месеца вече бебето има подчертано изразен интерес към заобикалящия го свят и удивителното свойство да запомня от раз всичко чуто и видяно. Но не забравяй – не бива да натоварваш мъника с информация повече от необходимото. Всеки отделен урок е достатъчно да включва не повече от 3 обекта.
  • Към 8-месечна възраст започни да тренираш паметта на малчугана най-вече с игри. Вземи познат предмет и го постави пред очите на мъника, след което го скрий някъде (под възглавничката, зад мечето или под стола). След като запиташ къде е съответната играчка, ще останеш възхитен и очарован от бързата реакция и памет на малкия умник, виждайки как малчуганът посочва с уверен поглед или енергичен жест точното място. Може да пробваш и други игри и занимания, които фантазията ти подсказва.
  • В края на първата година покажи на мъника изображения на различни животни, като назоваваш имената им, придружавайки ги с характерните звуци, които те издават. След това му запей детска песничка, съпроводена с определени мимики и движения. С изненада ще констатираш светкавичния ефект от подобни забавни уроци.
  • След навършването на първата годинка идва ред на книжките, картинките и вече по-сложните смислени игри и забавления. Тук в игрите за разпознаване е добре да навлязат цветовете, формите, дори броенето.
  • Идея за стимулиране на паметта на 3-4 годишно дете е да го помолиш да си спомни и да ти опише какво има върху шкафа в коридора или върху някоя етажерка в хола. Нека конкретно ти разкаже кои и какви са предметите, оставени там.
  • Вариант за игра е и да започнеш да четеш думи от книжка, като го предизвикаш да повтори думичките, които е чуло, но задължително в същата последователност, в която са били прочетени. Тази игра е подходяща за мъници от всяка възраст, като просто в зависимост от годините ще подбереш и точния брой на думите.
  • Дидактическата игра „Познай какво е?“ също е идеален избор за развитие на паметта на детето. При нея мъникът трябва да опише предмет от стаята само по памет, без да го гледа. Трябва да му се направи най-подробна характеристика – големина, материал, от който е направен, цвят, функция и т.н., за да може да бъде познат от другите участници.

И на финал, най-важното!
Дарявай рожбата си с колкото може повече позитивни емоции и жизнерадостни преживявания. Това неминуемо ще се отрази на неговия душевен комфорт, интелект и познания, настроение и темперамент.

Автор
Антония Михайлова

Подобни статии