Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Време с децата

Защо рисуването е важно за детето

Времето навън е студено за игри в парка, но ти искаш да обогатиш и разнообразиш свободното време на детето си. Ами тогава най-добрият ти ход е да насочиш вниманието му към дейности, които включват въображението, например рисуването.

Това е идеално забавление за всеки малчуган, а рисунките, които излязат от малките му ръчички, са перфектен избор както за подарък за бабите, така и за украса на детската стая или друго помещение от дома.

Детето ти със сигурност ще приеме на драго сърце да прекара няколко часа в рисуване. За щастие малчуганите са необременени и непредубедени и освен това обикновено нямат бариери да проявяват творчество. 

Децата не са и прекалено критични към себе си за разлика от възрастните, които смятат, че си струва да се захващат с подобно начинание само, ако резултатът ще е перфектен.

А да се твори си заслужава и само заради радостта от творението. То прочиства ума, успокоява, отпуска и забавлява.

Освен това рисуването е много полезно за интелектуалното развитие на детето, защото то помага на малчугана да опознава в детайли заобикалящия го свят.

Рисувайки, той не само се запознава в дълбочина с предметите и явленията покрай него, но и, изобразявайки ги върху белия лист, развива мисловната си дейност. Това е така, защото детето е поставено пред задачата само да избере как точно да представи избран обект или явление, с какви форми, линии и цветове да го пресъздаде и как да изрази определена негова характеристика или свойство.

Освен това нагърбено с мисията да изобрази определен предмет – какви цветове и форми да комбинира, за да го постигне, детето развива своето творческо мислене. За да пресъздаде на бялото платно поставената му задача, то структурира и следи своята работа, обмисля я и я анализира. Използва различни подходи и решава как да съчетае техники и цветове – все занимания, които развиват концентрацията на вашия малчуган и възпитават у него умението да мисли критично.

Чрез рисуването може да помогнете на вашето дете да натрупа самоувереност. Децата подобно на възрастните се чувстват добре, когато овладяват нови знания, виждат, че се развиват и започват да се справят с поверените им задачи. Затова, когато детето ти ти покаже рисунката си, дори и тя да е доста абстрактна, намери смисъл в нея и го поощри. Похвалите са хубаво нещо, а ако идват от мама или татко, са безценни.

Получавайки твоето одобрение, детето ще се почувства пълноценно и ще натрупа увереност не само в умението си да твори, но и в личността си като цяло.

Заниманията с изобразително изкуство са изключително полезни и за психологическото развитие и здраве на детето.

Рисуването успокоява малчугана и освен това е прозорец към душата му. Посредством рисунките на детето си, ти можеш да научиш много за случващото се с него. Стига да го оставиш само пред белия лист и да не се месиш в процеса на самото творене.

Ако искаш да разбереш как приема семейството и как гледа на себе си, дай му задача да ви нарисува.

Тази фигура, която е най-голяма и която детето държи за ръка, е тази, която е най-значима и авторитетна за мъника. Ако фигурата на някой член от семейството липсва или е обърната с гръб, значи детето усеща емоционална дистанция спрямо този човек.

Деца, които не се чувстват достатъчно значими за родителите си или се усещат пренебрегвани от тях, пък пропускат своята собствена фигура на рисунката. Това показва, че детето страда от комплекс за малоценност и поради отношението към него не се чувства достатъчно значимо, за да присъства на семейния портрет.

Добър признак е ако рисунката на малчугана е издържана в светли или ярки цветове, а членовете на фамилията се държат за ръце. Тогава може да сте спокойни, че в очите на детето семейството е сплотено и задружно.

Автор: Роси Кацарова

Подобни статии